OM PORTRETTFOTO

FOTOGRAF ANNE HELENE GJELSTAD

FOTOGRAFERING OG FOTOKURS I BÆRUM, I NÆRHETEN AV OSLO, SANDVIKA OG ASKER

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_portrett_portrait

MÅLET MITT som fotograf er å ta de vakre, sjelfulle portrettene som berører og som betyr noe, både for dem som blir avbildet og for dem som betrakter. De virkelig fine bildene, de som rammes profesjonelt inn og henges opp på veggen i stort format – de som er mer enn bare et bilde!

Som det gedigne bildet i oval mahogniramme vi har på stueveggen hjemme. Det ble tatt i 1929, på 50-års dagen til min oldemor og hennes tvillingsøster. I midten poserer pappa, en stolt fire-åring. Hva gjør han der, barnebarnet? Vel, da han bare var noen dager gammel døde Helene, moren hans. Faren var sjømann og pappa vokste derfor opp hos sine besteforeldre. Jeg vet han fikk en helt spesiell plass i hjertene deres, noe dette bildet også formidler. Jubileumsbildet har altså hengt i pappas barndomshjem, så i mitt barndomshjem og fortsatt kan jeg glede meg over dette bildet hver eneste dag. Hvem hadde vel tenkt det, den dagen det ble tatt?

FOTOSTUDIO I BÆRUM var et naturlig valg da jeg etablerte meg, og som fotograf dekker jeg også Oslo og Asker. På idylliske Gjettum Gård hvor jeg har mitt hyggelige dagslys fotostudio er det også flotte uteområder, perfekt for å ta stemningsfulle bilder året rundt!

ETTERBEHANDLING er en viktig del av jobben min og noe som kreves for at alle digitale fotografier skal nå sitt fulle potensiale. Å fremstille den enkelte på best mulig måte er noe jeg etterstreber, både når jeg fotograferer og når jeg jobber med bildene mine i Photoshop. Jeg bearbeider hvert eneste bilde og målet er at bildene ikke skal se retusjerte ut. Jeg redigerer også bakgrunnen der det trengs slik at helheten blir harmonisk. Hvor mye arbeid jeg legger ned avhenger av hvert enkelt bilde og hvordan dette skal brukes. Små bilder til nettbruk krever f.eks. mindre etterbehandling enn store fotografier som skal på en vegg. Her er et eksempel på etterbehandling som er inkludert hos meg. Eventuelt tillegg for tidkrevende retusj avtales på forhånd.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_0003_retusj_retouch_photoshop

Bildet til venstre er det originale, rett fra kamera. Alle har poser under øynene, også babyer. Hvordan vi tar oss ut på bilder avhenger ofte av lysets kvalitet og retning, og her har jeg bare såvidt dempet linjene under øynene hennes. Øynene er noe av det viktigste i portrett og jeg har gitt dem litt ekstra oppskarping, lys og intensitet. Huden hennes er fin og fikk litt enkel retusj, også på skulderen, armen og brystet. Jeg har også jobbet med tonering for en mørkere stemning jeg syns kler bildet, og jeg har jobbet med lys og skygger for å skape litt form og definisjon på ansikt og kropp. Til slutt en litt mørk sort/hvitt konvertering jeg liker godt. Jeg valgte ikke å retusjere vekk skiller etter bikinitoppen da jeg syns disse kler bildet og skaper stemning.

EN PROFESJONELL FOTOGRAF legger ned kvalitetsarbeid i hver eneste jobb. I dag kan alle med tilgang til et kamera kalle seg fotograf, og det er det da også mange som gjør. De lever kanskje av noe annet, har foto som hobby og underpriser seg kraftig. Dette bidrar til mye usikkerhet i bransjen, ikke minst blant kundene våre.

Å velge riktig fotograf til et oppdrag er viktig. Bruk derfor litt tid og se på bildene på de forskjellige nettsidene. Velg en fotograf som tar bilder som snakker til deg, bilder i en stil du liker. Tenk på at dette er bilder du skal ha glede av lenge, bilder som skal kunne gå i arv gjennom generasjonene. Du betaler for ‘the time and talent of the photographer’ og det et er ingen som har gledet seg over et dårlig bilde de fikk til lav pris!

Både kunstneren og fotografen i meg blir fornøyde når resultatet blir bra, og det gjør også mine kunder. Jeg vil derfor ikke kompromisse på kvalitetskravene, overlater ikke retusj-jobben til andre og leverer heller aldri fra meg råfilene til noen. Jeg bruker mye tid på hvert eneste bilde jeg leverer, ofte flere timer. På denne måten blir da også resultatet noe helt annet enn det er rett fra kamera. Jeg yter alltid mitt beste og teller ikke minutter – et bilde er først ferdig når jeg er fornøyd. Det er dette som gir meg glede og ikke minst er det slik det blir flotte bilder!

OPPHAVSRETTEN TIL BILDENE tilhører alltid fotografen og er beskyttet av Åndsverksloven. Jobben min er å skape de fineste bildene og jeg får ofte et spesielt forhold til enkelte bilder og personene på disse bildene. Jeg lever av og for mine bilder og ønsker å kunne vise dem frem til andre. Med mindre annet avtales skriftlig forbeholder jeg meg derfor retten til å bruke bildene i egen markedsføring og publisere dem på nett. Av respekt for mitt arbeid ønsker jeg ingen privat fotografering over min skulder og ber om forståelse for dette.

Hjertelig velkommen til fotografering i mitt hyggelige fotostudio på Gjettum Gård ovenfor Sandvika i Bærum!

 

SE PORTRETTGALLERIENE HER