MENU

2011 – et kreativt og inspirerende år

Så er jeg altså i gang med bloggen min. Ideen kom på tampen av året, etter at årets siste bestillinger var levert og roen så smått hadde begynt å senke seg. For meg er stillheten noe av det viktigste ved julen – den gir rom for tilbakeblikk, refleksjoner og oppsummering av året som renner ut. Mine første bloggposter vil derfor handle om året som var.

2011 har virkelig vært et kreativt, inspirerende og ikke minst utviklende år for meg som fotograf. Jeg har jobbet med næringsliv, magasiner og private kunder, vært lærer i medier og kommunikasjon på Sandvika VGS, holdt fotoworkshops og begynt på praktisk-pedagogisk utdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg har også laget to fotobøker, deltatt på en stor utstilling i Mexico, holdt tre separatutstillinger i både Estland og Norge, og jeg har blitt premiert for arbeidet mitt. Her er litt om det siste.

 

SCAPES – Norwegian kids, teens & nature

Invitert av den norske ambassaden debuterte jeg som fotograf i Deco Galerii i Kadriorg i Tallinn i mai 2010. Utstillingen ble vist ytterligere seks steder i Estland før den kom til Oslo og Fotografiens Hus hvor den ble vist 31. mars – 30. april 2011. Her er noen bilder fra SCAPES:

Prosjektet har også blitt en egen bok. Jeg spurte de unge om fremtiden – å sette tekster til portrettene og ha med stemningsfulle naturbilder både forsterker og utdyper.

I forordet av boken deler jeg noen av tankene mine rundt prosjektet: “Inni hver og en av oss finnes mange landskaper, noen synlige og i full blomst, noen tåkelagte og nesten usynlige, noen tørre som en ørken eller våte som havet, andre maltrakterte som en herjet krigssone. Jeg liker å kalle dem SCAPES. Våre indre landskaper skapes av våre opplevelser og former oss til den vi er. Øyene sies å være sjelens speil, de reflekterer vårt indre, våre erfaringer, våre seire og tap. Jeg har alltid vært fascinert av øyne, fra den rene sannheten i barneblikket, den universelle visdommen i kloke, gamle øyne som har sett det meste og til kjærligheten som bor i hvert enkelt menneske.”

Boken SCAPES – Norwegian kids, teens & nature du se og bestille her: SCAPES

 

BIG HEART, STRONG HANDS – a portrait of the older women on Kihnu and Manija islands; Estonia

De siste fire årene har jeg dokumentert livene til de gamle kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Mania i Rigabukta. Samfunnet her er lukket – folk ønsker det slik. De er beskjedne og ønsker å leve sitt enkle liv uten innblanding fra omverden. Kihnu Cultural Space er på Unescos liste over muntlig og immateriell verdensarv.

For meg har hjem og hjertedører blitt åpnet. De eldre kvinnene er fargerike og frodige. Ansiktene deres med linjer som tydelig bærer preg av levd liv er interessante og levende. Samfunnet er under utvikling og de eldre kvinnene representerer en kultur og et levesett som holder på å forsvinne tross sterk forankring i tradisjoner. Dokumentasjon av denne kulturen er derfor svært viktig.

For disse seks bildene fikk jeg gull i kategori Eget arbeid i Reklamefotografens konkurranse Gullsnitt 2010:

Invitert av Kihnu museum åpnet jeg den 24. april utstillingen Big heart, strong hands – a portrait of the older women on Kihnu and Manija islands; Estonia. Utstillingen er nå på tur rundt om i Estland. 16. november – 15. desember ble den vist i vandrehallen i Det estiske parlamentet og den skal videre til bl.a nasjonalmuseet i Tartu.

Besøke gjerne min hjemmeside. Her ligger mange bilder fra dette prosjektet: Kihnu & Manija

Og vil du lese artikkelen jeg skrev om de gamle kvinnene på Manija for A-magasinet finner du den her: A-magasinet om Manija

 

MY FOCUS

At jeg skulle debutere som fotograf bare et drøyt år etter avsluttet utdannelse hadde jeg ikke forestilt meg, og at jeg skulle holde ytterligere to separatutstillinger i løpet av det neste halvannet året var mer enn hva jeg kunne håpe på. Men slik gikk det altså, for prisen for gull i kategorien Eget arbeid i  Gullsnitt 2010 var nok en separatutstilling på Fotografiens Hus.

Jeg har alltid vært opptatt av mennesker og hvem vi er, og det er ærlige portrettene som har blitt min fotografiske identitet. Det er denne ærligheten jeg søker, både bevisst og på et dypere, ubevisst plan og som er mitt fokus. Bildene jeg viste på utstillingen er tatt i England, Estland, Mexico og Norge de siste fem årene. Her er noen av dem:

Det var nokså utfordrende å sette sammen denne utstillingen, ikke minst fordi jeg ønsket å vise bredden i arbeidet mitt som strekker seg fra dokumentar til mote. Etter mye prøving og litt feiling fant jeg en form jeg syntes fungerte. Appelsin Kommunikasjon sto for produksjonen av bildene. De gjorde de helt nydelig og anbefales på det varmeste!

Sammen med grafisk designer Natasha Magnus hos www.downboy.no laget jeg en bok også til denne utstillingen, dog med et litt annet utvalg bilder enn jeg stilte ut – rett og slett fordi det ble en bedre bok. Boken finner du her: MY FOCUS

Det er inspirerende og spennende å jobbe med utstillinger, ikke minst fordi man må vurdere eget arbeid og se det litt utenfra, slik andre gjør. Da vi skulle henge opp MY FOCUS, manglet noen bilder som skulle leveres dagen etter. Men oppsettet måtte jo gjøres klart og vi måtte derfor blande seriene – erstatte gamle, estiske kvinner med motebilder og barneportrett. Og midt i dette kom utstillingens kanskje viktigste erkjennelse: Bildene mine hører sammen, jeg har funnet mitt fotografiske språk!