Estonia | Big heart strong hands | Kihnu Manija | Estland | Unesco

De gamle kvinnene på Kihnu og Manija

BIG HEART, STRONG HANDS

a meeting with the older women and culture on Kihnu & Manija islands; Estonia

Kihnu-Manija-Estland-Estonia-Big heart strong hands-Anne Helene Gjelstad

Siden 2008 har jeg dokumentert livene og den sterke kulturarven til de fantastiske, eldre kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Manija i Østersjøen. Tradisjonen tro lever de fortsatt ‘the old fashion way’ og går i sine fargerike folkedrakter til daglig. Kunnskapen om det tradisjonelle håndverket er nedarvet gjennom generasjonene, og de unge pikene læres fortsatt opp av sine mødre og bestemødre.

Samfunnet her er lukket for utenforstående. Øyfolket er beskjedne, og ønsker naturlig nok å leve sine enkle liv uten innblanding fra omverden. Det er helt spesielt at jeg har fått komme inn og blitt så godt mottatt her. Takket være introduksjon og assistanse av daglig leder Mare Mätas fra Kihnu Cultural Space ble dører og hjertedører åpnet og gjennom de 11 årene jeg har arbeidet her har jeg knyttet nære, personlige bånd med kvinnene.

Dette er et pågående prosjekt og med stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norske Fagfotografers Fond jobber jeg nå med boka om disse flotte kvinnene og den fargerike Kihnu-kulturen slik at denne bevares for fremtiden. Boka kommer i løpet av 2019. Send gjerne en e-post til meg på ah@annehelenegjelstad.com om du ønsker å forhåndsbestille boka. Hva den vil koste må jeg få lov å komme tilbake til.

Arbeidet mitt er svært godt mottatt og det er også premiert med gull i kategorien Eget Arbeid i Gullsnitt 2010. Separatutstillingen min ’Big heart, strong hands’ var bl.a. støttet av Unesco og det estiske kulturdepartementet. Den turnerte Estland hele syv år etter åpningen på Kihnu museum påsken 2011 og ble vist 22 steder, bl.a. i nasjonalmuseet i Tartu og i vandrehallen i parlamentet i Tallinn. I mai 2014 ble jeg invitert til Beijing da to av bildene mine fra serien var en del av utstillingen ‘Intangible Cultural Heritage’ i Kinas nasjonale kunstmuseum. Prosjektet mitt ble også vurdert som et av de beste i Magnum Photography Awards 2016 og det var blant de 10% høyest rangerte seriene hos LensCulture i 2016.

Om prosjektet mitt sier Joyce Tenneson, en av vår tids store fotografer, dette: ‘Anne Helene Gjelstad’s documentary project on the elderly women on Kihnu and Manija islands in Estonia is remarkable. She has found a way to photograph the women, which draws the viewer into their world and souls. You can feel the passion the photographer has for this project – it transports and leaves us wanting to know and see more. I cannot wait to have my own copy of the book.’

Her er link til artikkelen jeg skrev for A-magasinet om livet for de gamle som er igjen på den bittelille øya Manija.

Jeg er også ydmyk og stolt gjest på ‘Be Inspired Photography Podcast’ hos Seamlessphoto i Irland hvor jeg snakker mye om Kihnu, kulturen der og de flotte, gamle kvinnene – klikk her for å høre podcasten.

 

SE GALLERIET HER