MENU

Anne Helene

fotograf-Oslo-Bærum-Anne-Helene-Gjelstad

Som portrettfotograf har jeg arbeidet innen forskjellige sjangre og tatt mange bilder som betyr noe spesielt for meg. Fremover arbeider jeg kunstnerisk og med fokus på Fine Art portretter og Wall Art kunstbilder til private hjem og offentlig utsmykning. Jeg søker å skape de vakre, spesielle bildene som rammes fint inn. Bildene som betyr noe, både for dem som blir avbildet, for dem som betrakter og for kommende generasjoner – bildene som er ‘mer enn bare et bilde’. Det er dette som gir meg mest glede, og glede er viktig for en kreativ sjel og i et skapende arbeid. Dette innebærer at jeg ikke vil påta meg tradisjonelle portrettoppdrag fremover, kun Fine Art portretter. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker i forhold til dette.

Mitt hyggelige fotostudio er på idylliske Gjettum Gård ovenfor Sandvika. Her har jeg håndmalte bakgrunner som gir unike, maleriske studiobilder. Jeg fotograferer også ute i ‘det store studio’ og gårdens beliggenhet gir bildene stemninger i takt med omgivelsenes skiftninger gjennom årstidene. Her er et flott stabbur, busker og åkrer som gir vakre, varierte bilder.

Jeg er fagutdannet fotograf og mitt yrke er også min hobby – jeg lever og ånder for fotografiet! For meg er egenutvikling både viktig og inspirerende. Jeg tilegner meg ny kunnskap hele tiden og har deltatt på workshops med flere av vår tids mest anerkjente fotografer. Dette tar meg videre som fotograf og kunstner, og kunnskapen deler jeg videre når jeg jevnlig holder mine egne kurs i fotografering og redigering av bilder. Jeg har også arbeidet som kommersiell fotograf med oppdrag for forlag, magasiner og næringsliv. Parallelt arbeider jeg med mine egne prosjekter, som Big heart, strong hands om de gamle kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Manija.

Hardt arbeid gir resultater og jeg mottok jeg to høythengende priser i Norges Fotografforbunds landskonkurranse 2017 – en sølvmedalje og en bronsemedalje. Om arbeidet mitt sier juryen: ‘Hun behersker det tekniske. Bildene er kreative og spennende med en lesbare historie og overlater til seerens fantasi å tolke. Fotografens kontakt med modellen gir sterke uttrykk.’ Bildet mitt  av Ida Kristine ble kåret til Årets portrett og sendte meg også til World Photographic Cup 2018 – verdensmesterskapet i fotografi som deltaker på det norske landslaget. Jeg var også på landslaget i World Photographic Cup 2019 for mitt Fine Art portrett av Stine som ble premiert med gull i Norges Fotografforbunds landskonkurranse 2018. Og jeg fikk sølv for mitt portrett Persona i Norges Fotografforbunds landskonkurranse 2019. Etter dette har jeg sluttet å delta i konkurranser.

26. november 2020 mottok jeg en offisiell anerkjennelse for arbeidet mitt fra Det estiske utenriksdepartementet og prestisjefylte All about Photo plasserte meg på listen Best Modern Photographers of February 2021

I mars 2023 ble jeg invitert av foto.no som gjest i Fotopodden og en samtale om livet og veien min inn i fotografiet, de dyktige fotografene jeg har lært av, Estland og boken min, Fine Art portretter, kunstig intelligens, fotokursene mine og mer. Den ligger på YouTube HER

Portrett av meg: Jon Skille Amundsen

 

UTDANNING & BAKGRUNN
 • Praktisk-pedagogisk utdanning HIOA (2011-13)
 • Bilder Nordic School of Photography (2007-08)
 • Workshops med vår tids ledene fotografer; Morten Krogvold, Joyce Tenneson, Mary Ellen Mark, Greg Gorman, William Ropp, Sue Bryce, Emily Soto, Lindsay Adler, Elena Shumilova, Gemmy Woud-Binnendijk, Vee Speers, Jessica Drossin, Paulina Duczman m.fl.
 • Arbeidet i Mary Ellen Mark Studio i New York City (2009)
 • Statens håndverks- og kunstindustriskole avd. klær og kostymer (1978-82)
 • Eget designstudio i 25 år med oppdragsgivere som Hennes Majestet Dronning Sonja, norske artister, magasiner og tekstilprodusenter
 • Forfatter og designer av boken Alt om maskinstrikking (1994)
 • Firma Close Knit World på øya Hiiumaa i Estland (2000-06) med produksjon av høykvalitets strikkeplagg for norsk og internasjonalt marked

Biografi på Wikipedia

 

KUNDER & PUBLISERINGER

UNESCO, Exposure Software, Gyldendal Norsk Forlag, NHO, NAV, Kommunal- og regionaldepartementet, DNB, Nordea, Aibel, Bilder Nordic School of Photography, Nikon, Interfoto, foto.no, Scandinavian Photo, Bladet Fotografi, A-magasinet, Henne, Tara, KK, MadeByMe, Det Gode Liv, Allers, Norsk Ukeblad, Hjemmet, Idébanken, Kunnskapssentret, by Ti Mo, Madel Products, Aurora Verksted, Christian Berner AS, Prima Omsorg, Erik Garthus AS, Sidsel Høivik, Dale Garn, PT-design, Luun, Alveland, Chamois, KA Collection, Glanz Dekor og Styling, Elvira, Nelson Garden, Advokatene Rognlien, Djønne & CO, Schjødt Advokater, Råd & Regnskap Akershus, Moment Interiør, Akasien Begravelsesbyrå, Vitomega, Mantareiser m.fl.

 

PREMIERINGER
 • Sølv i portrett i Norges Fotografforbunds landskonkurranse 2019
 • Deltaker på det norske landslaget i World Photographic Cup 2019 – verdensmesterskapet i fotografi
 • Gull i kategori portrett i Norges Fotografforbunds landskonkurranse 2018
 • Deltaker på det norske landslaget i World Photographic Cup 2018 – verdensmesterskapet i fotografi
 • Årets portrett i Fotografforbunds landskonkurranse 2017
 • Sølv i portrett i Fotografforbunds landskonkurranse 2017
 • Bronse i kategori barn i Norges Fotografforbunds landskonkurranse 2017
 • Bronse i kategori portrett i Oslo Fotograflaugs konkurranse 2017
 • Bronse i kategori barn i Oslo Fotograflaugs konkurranse 2017
 • Flere utmerkelser i Norges Fotografforbunds landskonkurrans tidligere år
 • Gull i kategorien Eget Arbeid i Gullsnitt 2010 for bilder fra prosjektet Big heart, strong hands om de gamle kvinnene på øyene Kihnu & Manija; Estland

 

INNKJØPT

 

SEPARATUTSTILLINGER

MATRIARCHY i Side Gallery; Newcastle 29. oktober – 23. desember 2022

BIG HEART, STRONG HANDS – a portrait of the older women on Kihnu and Manija islands; Estonia

 • Kihnu: Kihnu museum 24. april – 30. september 2011
 • Pärnu: Museum for moderne kunst 5. – 13. november 2011
 • Tallinn: Det estiske parlamentet 16. november – 15. desember 2011
 • Kunda: Kultursenteret 5. februar – 31. mars 2012
 • Narva: Narva museum på borgen Hermannsfeste 1. april – 31. mai 2012
 • Tartu: Det estiske nasjonalmuseet 7. juni – 26. august 2012
 • Rakvere: Lääne-Virumaa sentralbibliotek 5. januar – 1. februar 2012
 • Hiiumaa: Hiiumaa museum 1. desember 2012 – 10. juni 2013
 • Lääne-Viru: Väike-Maarja museum 5. oktober 2013 – 21. januar 2014
 • Mulimaa: Karksi kultursenter 1. juli 2014 – 31. juli 2014
 • Mõisaküla: Mõisaküla kulturhus 9. februar 2015 – 28. februar 2015
 • Viljandi: Viljandi Local Government 1. mars – 31. mars 2015
 • Paistu: Paistu kulturhus 1. april 2015 – 30. juni 2015
 • Saarepeedi: Saarepeedi kulturhus 5. september – 10. oktober 2015
 • Viljandi: Suure-Jaani kulturhus 14. januar – 14. februar 2016
 • Järvamaa: Imavere kulturhus 29. april – 14. september 2016
 • Paide: Paide videregående skole 22. september – 14. oktober 2016
 • Järvamaa: Aravete videregående skole 24. oktober – 18. november 2016
 • Paide: Roosna-Alliku barneskole 22. november – 16. desember 2016
 • Järvamaa: Päinurme kulturhus 20. desember 2016 – 31. mars 2017
 • Tartumaa: Nõo museum 23. juni – 6. oktober 2017
 • Tartumaa: Nõo kirke 8. november 2017 – 2. april 2018

MY FOCUS i Fotografiens Hus; Oslo 1. – 18. desember 2011

SCAPES – Norwegian kids, teens & nature; vandreutstilling i Estland etter invitasjon fra Den norske ambassaden i Tallinn

 • Tallinn: Deco Galerii 11. – 29. mai 2010
 • Tõstamaa: Tõstamaa videregående skole (herregårdskole og museum) 8 juni – 30 juni 2010
 • Haapsalu: Haapsalu rådhus 3. – 31. august 2010
 • Pärnu: Villa Artis Galerii 3. september – 7. oktober 2010
 • Narva: Narva hovedbibliotek 17. – 30. oktober 2010
 • Elva: Tartu fylkesmuseum 11. januar – 28. februar 2011
 • Hiiumaa: Kärdla kultursenter 4. – 22. mars 2011

SCAPES – Norwegian kids, teens & nature i Fotografiens Hus; Oslo 3. april – 30. april 2011

 

KOLLEKTIVUTSTILLINGER

Frames Photography Circle Exhibition; Rhode Island Center for Photographic Arts 16. november – 29. desember 2023

The Lonka Project   www.thelonkaproject.com

 • Willy-Brandt-Haus; Berlin 27. januar – 11. april 2021. Se bilder fra utstillingen på bloggen min HER
 • Safra Square; Jerusalem 8. april – 8. desember 2021
 • Jødisk museum og toleransesenter; Moskva 17. februar – 22. mai 2022

 

Intangible Cultural Heritage photo exhibition: Kinas nasjonale kunstmuseum; Beijing 17. – 26. mai 2014

Oaxaca XV exhibition: Centro Fotografico Alvarez Bravo; Mexico 2011 – kuratert av Mary Ellen Mark

Zoom Norway: Ljubljana, Slovenia 2010

På en tråd: Sandvika 2009

Stå ikkje dær å frys: Oslo 2008