MENU

The Lonka Project

The Lonka Project ble initiert i Jerusalem i 2019 av fotografene Rina Castelnuovo og Jim Hollander. Som ung jente overlevde Rinas mor Lonka, doktor Eleonora Nass (1926-2018), fem konsentrasjonsleirer. Lonka representerer Holocaust-overlevendes livsvilje. Prosjektet er en hyllest til henne, til livskraften til dem som overlevde og til de siste av dem som fortsatt er blant oss. Rundt 300 profesjonelle fotografer fra hele verden har bidratt og Holocaust-overlevende i 35 land er portrettert i en kontekst som reflekterer den enkeltes historie og som et varig minne om deres liv for kommende generasjoner som ellers aldri vil ha kjent en Holocaust-overlevende.

I 1940 bodde det rundt 2200 jøder i Norge. Høsten 1942 ble 773 av disse arrestert i en stor koordinert aksjon, organisert og gjennomført av norsk politi og sendt til tyske konsentrasjonsleirer hvor bare 34 av dem overlevde. Mer enn 1000 unngikk deportasjon og flyktet med livet som innsats, hovedsakelig til fots over grensen til Sverige. The Lonka Project angår i høyeste grad også Norge og jeg er stolt av å sørge for det norske bidraget.

Jeg hadde gleden av å fotografere Mona Levin på hytta hennes i Sandefjord sommeren 2020. Mona Levin er en anerkjent journalist, forfatter, kritiker, foredragsholder og samfunnsdebattant. Hun er datter av Solveig Levin og den kjente komponisten og musikeren Robert Levin. Alle født i Norge, men deres jødiske opphav gjorde at de måtte flykte fra deportasjonene i 1942. Etter to døgn i dekning fra statspolitiet hjalp grenselosen Iver Skogstad Mona og moren sammen med ni andre flyktninger over til Sverige. Faren var allerede der. Mona var bare tre år da hun ble båret over grensen og i sikkerhet i en ryggsekk som det var klippet hull i på hver side til barneben. Moren bar henne i tre timer den bratte veien oppover til grensen, og da hun til slutt mistet bevisstheten overtok Skogstad.

Det var natt, 18 graders sprengkulde, barfrost og issvuller som lød som om de gikk på glass. Mona fortalte meg at hun hadde fått store mengder sovemedisin slik at gråten ikke skulle avsløre dem, og at noen i følget ønsket å drepe henne om ikke gråten hadde stilnet. Da de kom frem var Mona bevisstløs og antatt død. Holocaust og flukten fra nazistene har naturlig nok alltid preget Mona Levins liv. Hun har skrevet flere bøker om dette – om familiehistorien, om dem som kom seg unna, om dem som ble tatt og drept, men aldri glemt. ‘Mors historie: En familiesaga’ og ‘Robert Levin: Med livet i hendene’ – farens selvbiografi som hun førte i pennen. Solveig Levin er i skrivende stund 106 år – et sterkt eksempel på et Holocaust-overlevendes livskraft.

Ufattelig nok lever vi i en tid med nye bølger av antisemittisme. Studier viser mangel på grunnleggende kunnskap om Holocaust blant den yngre generasjonen, og at det er et presserende behov for materiale og kunnskap om den mørkeste perioden i moderne historie. I denne sammenheng er The Lonka Project et viktig, pedagogisk utstillingsvindu som bidrar til å formidle kunnskap i form en mangfoldig, kunstnerisk utstilling.

Prosjektet ble innviet i FNs hovedkvarter i New York i januar i 2020, og på den internasjonale holocaustdagen 27. januar 2021 åpnet utstillingen The Lonka Project i Willy-Brandt-Haus i Berlin. Dette markerer 76 år siden frigjøringen av utryddelses- og konsentrasjonsleiren Auschwitz i de avsluttende fasene av andre verdenskrig. Utstillingen er kuratert av Gisela Kayser og består av 104 utvalgte, store fotografier, også mitt portrett av Mona Levin. Utstillingen er også vist som en virtuell omvisning av disse portrettene med med sine sterke historier – se galleriet nedenfor.

Jeg er takknemlig og ydmyk over å blitt invitert inn dette svært viktige prosjektet sammen med noen av vår tids store fotografer som Steve McCurrySebastião Saldago, Roger Ballen, Alec Soth, Jane Evelyn Atwood, Stuart Franklin, Ed Kashi, Ron Haviv og Marissa Roth. Dette er vårt bidrag til 76-årsmarkeringen for frigjøringen av de nazistiske dødsleirene. På en måte jeg ikke kan forklare er Holocaust også en del av meg, selv om jeg ikke har jødisk bakgrunn. Den dagen jeg finner ut hva dette er vil jeg fortelle. Jeg kan kjenne smerten, urettferdigheten, skrekken og brutaliteten. Utviklingen visse steder i verden er urovekkende og skremmende. Tusen takk til Rina Castelnuovo og Jim Hollander og resten av teamet for dette viktige prosjektet.

Vi får ikke lov til å glemme! Aldri igjen!

Behind-the-scenes-foto av Mona Levin og meg er tatt av Pål Giørtz

 

Se screenshots fra utstillingen The Lonka Project i Willy-Brandt-Haus i Berlin her!