Estonia | Big heart strong hands | Kihnu Manija | Estland | Unesco
MENU

Big Heart, Strong Hands

Et møte med de gamle kvinnene og kulturen på øyene Kihnu & Manija; Estland

Big Heart, Strong Hands

Siden 2008 har jeg dokumentert livene og den sterke kulturarven til de fantastiske, eldre kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Manija i Østersjøen. Tradisjonen tro lever de fortsatt ‘the old fashion way’ og går i sine fargerike folkedrakter til daglig. Kunnskapen om det tradisjonelle håndverket er nedarvet gjennom generasjonene, og de unge pikene læres fortsatt opp av sine mødre og bestemødre.

Samfunnet her er lukket for utenforstående. Øyfolket er beskjedne, og ønsker naturlig nok å leve sine enkle liv uten innblanding fra omverden. Det er helt spesielt at jeg har fått komme inn og blitt så godt mottatt her. Takket være introduksjon og assistanse av daglig leder Mare Mätas fra Kihnu Cultural Space ble dører og hjertedører åpnet og gjennom de 11 årene jeg har arbeidet her har jeg knyttet nære, personlige bånd med kvinnene.

Arbeidet mitt er svært godt mottatt og det er også premiert med gull i kategorien Eget Arbeid i Gullsnitt 2010. Separatutstillingen min ’Big Heart, Strong Hands’ var bl.a. støttet av Unesco og det estiske kulturdepartementet. Den turnerte Estland hele syv år etter åpningen på Kihnu museum påsken 2011 og ble vist 22 steder, bl.a. i Nasjonalmuseet i Tartu, Museum for moderne kunst i Pärnu og i vandrehallen i parlamentet i Tallinn. I mai 2014 ble jeg invitert til Beijing da mine bilder fra serien var en del av utstillingen ‘Intangible Cultural Heritage’ i Kinas nasjonale kunstmuseum. Prosjektet mitt ble vurdert som et av de beste i Magnum Photography Awards 2016 og var blant de 10% høyest rangerte seriene hos LensCulture i 2016.

 

BOKEN ‘BIG HEART, STRONG HANDS’

Med stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norske Fagfotografers Fond har jeg nå laget boken om disse flotte kvinnene og den fargerike Kihnu-kulturen slik at denne bevares for fremtiden. Boken har både norsk og engelsk tekst og er utgitt på Dewi Lewis Publishing og er trykket hos EBS i Verona.

Om prosjektet mitt sier Joyce Tenneson, en av vår tids store fotografer, dette: ‘Anne Helene Gjelstad’s documentary project on the elderly women on Kihnu and Manija islands in Estonia is remarkable. She has found a way to photograph the women, which draws the viewer into their world and souls. You can feel the passion the photographer has for this project – it transports and leaves us wanting to know and see more.’

 

OMTALER I PRESSEN

The Guardian; England – klikk her og  her
It’s nice that; England – klikk her
Business Insider; USA – klikk her
L’oeil de la photographie; Frankrike – klikk her
Die Presse; Østerrike – klikk her
Público; Portugal – klikk her
Bovary; Hellas – klikk her
Expressen; Sverige – klikk her
Pärnu Postimees; Estland – klikk her
foto.no; Norge – klikk her
Radio Bullets; Italia – klikk her
Tages Anzeiger; Sveits – klikk her for å lese og her for å laste ned

For å lese artikkelen jeg artikkelen jeg skrev for A-magasinet om livet for de gamle som er igjen på den bittelille øya Manija – klikk her

Boken koster kr 450. Send en e-post til meg på ah@annehelenegjelstad.com om du ønsker å bestille (forsendelse kr 150 kommer evt. i tillegg)

 

Se flere bilder fra Big Heart, Strong Hands her!