Oslo Bærum fotograf fotokurs | portrett, barnefoto, konfirmantfoto, familiefoto bio picture
  • HEI OG VELKOMMEN TIL MIN BLOGG!

    Jeg er fotograf med fotostudio på idylliske Gjettum Gård i Bærum, bare fem minutter fra Sandvika. Det er kort vei til Oslo og Asker og T-banen stopper rett nedenfor studio. Jeg tilbyr også fotokurs og privatundervisning i portrettfoto, Photoshop og Lightroom Classic hvor jeg deler alt jeg kan med deltakerne.

    Som portrettfotograf søker jeg å få frem det indre og ta bilder som betyr noe, både for dem som blir avbildet og for dem som betrakter. Spesielt godt liker jeg å fotografere konfirmanter, barn og ungdom. De er så ærlige foran kamera, ser rett inn i linsa og viser oss at det er godt nok å være akkurat den vi er. Jeg er også kommersiell mote- og reklamefotograf og arbeider hele tiden med mine egne fotografiske kunstprosjekter. Hjertelig velkommen til fotografering og fotokurs på Gjettum Gård hvor det også flotte uteområder, perfekt for å ta stemningsfulle utebilder året rundt!

[before-after]

redigering-lightroom-photoshop

redigering-lightroom-photoshop

På mine kurs i portrettfotografering jobber vi både utendørs og inne i mitt hyggelig dagslys fotostudio på Gjettum Gård ovenfor Sandvika i Bærum. Dette bildet av flotte Synne er tatt på siste kurs nå i september og med naturlig lys inne i studio. Bakgrunnen er en enkel pop-up-bakgrunn og grenene bak henne ble holdt av en av deltakerne, slik det originale bildet viser. Dette er altså på alle måter en enkel setting, akkurat slik jeg foretrekker å jobbe.

Litt om redigeringen Som vanlig har jeg gjort rå-konverteringen og grunnjusteringene i Lightroom Classic før jeg åpnet bildet i Photoshop. Jeg rettet jeg først bildet litt opp da jeg ønsker at Synne skal se rett i kamera. Jeg har brukt Liquify forsiktig på skuldrene hennes og jeg fylt inn litt hår. Huden hennes er fin og fikk derfor bare litt enkel retusj.

For meg er bakgrunnen en viktig del av et bilde og her har jeg fjernet hånden som holder grenene, og jeg har lagt inn noen små grener. Jeg har også lagt på noen lag med teksturer, dette for å gi bakgrunnen flere toner og slik skap et mer malerisk Fine Art portrett. Til sist jeg har brukt Exposure X4 fra Alien Skin Software til tonering med lav opacity og noe maskering.

Ønsker du å lære å lære å ta bedre portretter? Ønsker du å lære å redigere bildene dine i Adobe Lightroom og Photoshop? Informasjon om kursene mine finner du HER og jeg tilbyr også privatundervisning for deg som måtte ønske dette.

 

Del på Facebook|Tweet post|Send til en venn|83,101,110,100,32,109,101,103,32,101,110,32,101,45,109,97,105,108liam-e ne gem dneS

FINE ART PORTRETTKURS I SAMARBEID MED INTERFOTO

STYLING, MAKEUP, LYSSETTING, FOTOGRAFERING & REDIGERING

Workshop-Fine-Art-portretr

Søndag 4. & mandag 5. november 2018

I samarbeid med Interfoto har jeg på oppfordring laget en helt ny workshop i fotografering og redigering av Fine Art portretter. Jeg viser deg hvordan jeg poserer modeller og velger styling, og jeg viser lyssetting og redigeringsteknikker som jeg bruker for å skape mine maleriske, premierte portretter. For meg er deling av kunnskap og inspirasjon en drivkraft og jeg er en åpen bok og deler alt. Kurset er for deg som behersker kameraet ditt og kan basic redigering i Adobe Lightroom Classic og Adobe Photoshop. Ønsker du grunnleggende og/eller viderekommende opplæring i Photoshop, ta en titt HER

SØNDAG Vi starter dagen med påfyll og inspirasjon. Hva er egentlig et Fine Art portrett og hvordan tar vi bildene våre til et nytt nivå i redigeringen? Vi går gjennom noen av mine Fine Art portretter og ser på originalbildene og arbeidsprosessen min frem til de ferdige bildene. Jeg viser hva jeg har gjort, hvilke teknikker jeg har brukt og hva jeg ønsker å uttrykke. Som mange vet er jeg også utdannet klesdesigner med 25 års erfaring i faget før jeg tok ny utdanning til fotograf. For meg faller derfor styling og fargebruk helt naturlig og jeg vil også snakke om hvordan vi kan bruke dette som en viktig del av bildene våre. Dette kan ofte gjøres på en enkel måte.

Jeg vil vise hvordan vi kan lage våre egne bakgrunner og endre disse i Photoshop, hvordan fotografere teksturer og søke dem opp på nettet. Jeg vil snakke hvordan og hvorfor jeg bruker teksturer i Fine Art portrettene mine.

Etter lunch kommer våre to flotte modeller og en av våre mest anerkjente stylister; superhyggelige Corinne Alice som jeg har jobbet med mange ganger. Hun vil tipse oss om gode produkter og vise hvordan vi legger makeup for foto på modellene på en måte som er lett for oss å gjennomføre selv senere. Vi sørger selvsagt for flott styling, og om du ønsker kan du gjerne ha med dine egne effekter slik at du skaper bilder som blir enda mer personlige.

Det er viktig å lære seg hvordan lyset oppfører seg. Selv liker jeg jo aller best å jobbe med så naturlig lys som mulig, også i studio. Det jevne, vakre lyset gir en egen feeling i bildene som jeg intuitivt søker. I november er det jo ikke så mye dagslys, så i våre to studio-oppsett vil vi replikere dagslyset både ved bruk av ledlys og vanlige studiolamper og slik skape det myke, vakre lyset som er perfekt for Fine Art portretter. Bruk av reflektor inngår selvsagt i begge settinger. Og ikke minst; Interfotos eminente lysmester Arild Bergseth blir med oss under fotograferingen og sørger for at vi får det aller beste lyset på enklest mulig måte.

Hjemmelekse: 1. Å velge ut to bilder for gjennomgang søndag samt finne gratis teksturer på nettet. 2.  Å fotografere og/eller lage noen egne teksturer i Photoshop.

MANDAG Jeg redigerer et av mine bilder fra workshopen og viser teknikker som hud-retusj, dodge & burn, liquify, frilegging, toneringer, oppskarping m.m. Deretter går vi gjennom deltagernes beste bilder. Vi ser på komposisjon og utsnitt, hudtoner og styling, hva som bør fremheves og dempes i bildet, hvordan legge fokuset og ikke minst planlegger vi selve redigeringen og ser på hvordan vi kan bruke toneringer, teksturer mm. De siste timene jobber deltakerne med sine egne bilder og de som ønsker hjelp får selvsagt dette.

[before-after]

Fine Art portrettFine Art portrett

Bildene over av flotte Ida er før og etter redigering og viser noen av teknikkene vi vil gå gjennom i Photoshop.

PRAKTISKE OPPLYSNINGER Kursavgiften er kr 6500 og inkluderer innføring i makeup for foto med stylist Corinne Alice, to flotte modeller, kursmateriell, teksturer, Photoshop actions, rabattkoder på redigeringsverktøy, lunch samt frukt og kaffe/te hele dagen. Kurset holdes søndag 4. og mandag 5. november kl. 9 – 17 hos Interfoto på Skøyen i Oslo. Undervisningen i redigering foregår på storskjerm og i Photoshop CC 2018 og Lightroom Classic CC. Du må ha med egen laptop. Ha også gjerne med Wacom tegnebrett som gjør det mye lettere å jobbe med bildene. Et lite tegnebrett er fint og du trenger heller ikke kjøpe det dyreste. Viktig også å vite at det tar litt tid å venne seg til tegnebrett så om det er helt nytt for deg bør du også ta med mus. Ta gjerne med en portrett-linse som 50 mm, 85 mm og 105 mm om du har.

PÅMELDING & KANSELLERING Maksimumsantall er 10. Din påmelding er bindende. Ved sykdom og andre uforutsette hendelser innen 60 dager før workshopen refunderes kursavgiften minus administrasjonsgebyr på kr 800. Kansellerer du senere må du betale full kursavgift. Tog- og flybilletter refunderes ikke så ta høyde for dette hvis du bestiller transport.

Send din påmelding på e-post til Karen Norton hos Interfoto. Karen trenger også din postadresse og ditt telefonnummer for å kunne registrere deg.

FLERE FINE ART PORTRETTER  finner du på HER og referanser fra andre som har vært på kurs hos meg finner du HER

Hjertelig velkommen på kurs i fotografering og redigering av Fine Art portretter – jeg deler alt jeg kan med dere!

 

Del på Facebook|Tweet post|Send til en venn|83,101,110,100,32,109,101,103,32,101,110,32,101,45,109,97,105,108liam-e ne gem dneS

KURS I ADOBE LIGHTROOM CLASSIC CC I SAMARBEID MED INTERFOTO

ARKIVERING – UTVELGELSE – REDIGERING – EKSPORT – PUBLISERING – BILDESHOW – FOTOBØKER

Oslo-Bærum-fotokurs-portrettkurs-kurs-Lightroom-Photoshop-Anne-Helene-Gjelstad2-DAGERS KURS TORSDAG 18. & TIRSDAG 23. OKTOBER 2018

Adobe Lightroom Classic CC er et fantastisk program med mange muligheter og finesser og du tar raskt og enkelt bildene dine til et høyere nivå uten å måtte lære deg Photoshop som er et adskillig mer krevende program. Lightroom Classic er også en suveren rå-konverterer for deg som jobber videre med bildene dine i Photoshop. Selv bruker jeg begge programmene daglig i mitt arbeide som fotograf.

I Lightroom Classic holder du lett oversikt over alle bildene dine i biblioteket. Vi går gjennom programmets forskjellige moduler, verktøy og funksjoner og ikke minst setter vi opp programmet slik at det fungerer optimalt.

På kurset redigerer vi flere typer bilder som landskap, eksteriør, HDR, panorama og portrett. Vi jobber med komposisjon og utsnitt, hva vi skal fremheve og skjule i bildet, svart/hvitt og toneringer, oppskarping hvordan legge fokuset i bildet m.m. Det blir stadig mer vanlig å retusjere portretter, og i Lightroom 5 og nyere er dette mulig. Vi gjør dette sammen, på det samme bildet og med fokus på et naturlig resultat. Lightroom har mange innebygde presets og jeg har samlet linker til en del fine, gratis presets som dere får i forkant av kurset. Og vi går gjennom hvordan vi lager våre egne presets, også for hud-retusj.

Vi går også gjennom formater, publisering på nett og sikker arkivering av bilder. Sikker arkivering er svært viktig i en tid med teknikk i rask endring. Og vil også lage bildeshow med musikk og se på de fineste fotobøker direkte linket til www.blurb.com

Etter å ha holdt en rekke en-dags kurs i Lightroom Classic de siste årene har jeg erfart at det er mye å sette seg inn i og beherske. Det blir rett og slett litt for mye teknikk og for lite tid til redigering og alt man måtte lure på og forstå på en enkelt dag, selv om den er lang. Jeg har derfor videreutviklet kurset slik at du som virkelig vil lære deg Lightroom Classic får et bedre utgangspunkt og lettere kan gå videre på egenhånd.

 

[before-after]

fotokurs oslo bærum lightroomfotokurs oslo bærum lightroom

Bildene over av en kirkevegg i Skottland er før og etter redigering og viser noen av teknikkene vi vil gå gjennom på kurset.

 

PRAKTISKE OPPLYSNINGER Kursavgiften er kr 3950 og inkluderer fyldig kompendium på ca 25 sider, lunch samt frukt og kaffe/te hele dagen. Kurset holdes torsdag 18. oktober og tirsdag 23. oktober kl. 10 – 17 hos Interfoto på Skøyen i Oslo. Vi har valgt å dele opp kurset med noen dagers mellomrom slik at du som deltager også får tid til å praktisere hjemme mellom kursdagene – praksis er utrolig viktig for å lære redigering.

Du må ha med egen laptop med Lightroom Classic CC (NB! Ikke Lightroom CC) installert og sørge for at du kan åpne programmet da vi har mye vi skal gå gjennom og derfor ikke kan bruke tid på dette. Får du ikke dette til er det best at du følger med og tar notater underveis. Notater er jo lurt uansett.

Ha også gjerne med Wacom tegnebrett som gjør det mye lettere å jobbe med bildene. Et lite tegnebrett er fint og du trenger heller ikke kjøpe det dyreste. Viktig også å vite at det tar litt tid å venne seg til tegnebrett så om det er helt nytt for deg bør du også ta med mus. Undervisningen foregår på storskjerm. Gratis prøveversjon kan lastes ned på www.adobe.no – velg engelsk versjon da bøker og opplæringsmateriell er på engelsk. Det ligger mye bra på YouTube og ellers på nettet.

PÅMELDING & KANSELLERING Maksimumsantall er 10. Din påmelding er bindende. Ved sykdom og andre uforutsette hendelser innen 60 dager før workshopen refunderes kursavgiften minus administrasjonsgebyr på kr 800. Kansellerer du senere må du betale full kursavgift. Tog- og flybilletter refunderes ikke så ta høyde for dette hvis du bestiller transport.

Send din påmelding på e-post til Karen Norton hos Interfoto. Karen trenger også din postadresse og ditt telefonnummer for å kunne registrere deg.

Hjertelig velkommen på kurs i Lightroom Classic – jeg deler alt jeg kan med dere!

Del på Facebook|Tweet post|Send til en venn|83,101,110,100,32,109,101,103,32,101,110,32,101,45,109,97,105,108liam-e ne gem dneS

Jeg digger workshops, både å holde mine egne og å være deltaker på kurs hos andre dyktige, inspirerende fotografer og retusjører. Det å være sammen med likesinnede og det å lære noe nytt er noe av det fineste jeg vet! Og jeg har vært så utrolig heldig å få lære av noen av vår tids fremste fotografer. Forrige helg tilbrakte jeg på workshop med russiske Elena Shumilova, viden kjent for sin særegne, narrative stil og vakre barnebilder. Workshopen var arrangert av Bildeveven ved Mona og Maria som sørget for et supert opplegg. Bildet av uttrykksfulle Leah og kaninen har jeg et eget forhold til. Det ble tatt mange tilsvarende bilder av de andre deltakerene på workshopen, og det var derfor viktig for meg å gjøre bildet helt til mitt eget. Jeg har brukt mye tid på redigeringen og her er litt om prosessen min.

redigering-lightroom-photoshop

Ovenfor er originalbildet rett fra kamera. Bildet har jeg tatt med Nikon D850 og min favorittlinse som er Nikkor linse 105mm f1,4 på f1,8 med ISO 100 og lukker på 1/320 sek. Jeg likte uttrykket til Leah særlig godt på dette bildet og hun holder også den vakre kaninen sin så fint. Plasseringen i bildet er derimot ikke så bra, og det er jo noe som lett skjer på en workshop hvor man ikke helt har kontroll over ståsted og regi. Da er det godt å kunne Photoshop slik at man kan endre på komposisjonen og slik skape mer harmoniske omgivelser.

[before-after]

redigering-lightroom-photoshopredigering-lightroom-photoshop

Etter noen små justeringer i Adobe Lightroom Classic åpnet jeg bildet i Adobe Photoshop CC. Jeg flyttet Leah til venstre og skapte en helt ny bakgrunn på høyre side. Her satte jeg inn deler av samme bilde og jeg brukte patch tool og clone tool til å skape flere detaljer og små elementer. Jeg kloner stort sett på blanke/tomme lag med ganske lav flow og bygger bildet opp trinn for trinn. Bildet til venstre er det redigerte bildet, før jeg begynte å jobbe med fargene og finjustering av detaljer og elementer. Jeg har også brukt liquify med nennsom hånd.

Toneringer og fargeharmonier er viktige deler av et bilde. Jeg bruker de fleste justeringslagene i Photoshop som Curves, Levels, Color Balance, Hue/Saturation, Selective Color og Photofilter – alt finjustert med masker og med varierende opacity. Jeg har også brukt tonerings-panelet Infinite Color som den internasjonalt anerkjente retusjøren Pratik Naik står bak. Jeg har også vært så heldig å få lære redigering direkte av Pratik. Til sist åpnet jeg bildet mitt i programmet Alien Skin Exposure og la på et lag med lav opacity av deres vakre film-preset. Exposure har alltid vært en viktig del av redigeringen min. De senere årene har jeg hatt et givende og nært samarbeide med Alien Skin Software, og er også representert på deres nettside side om side med den internasjonalt anerkjente fotografen Sue Bryce. Dette er en stor anerkjennelse!

Jeg var fornøyd med bildet og hadde satt strek. Men som mange vet er det uendelige muligheter med fargetoneringer i Photoshop. Og da målet mitt er å lære noe nytt innen foto hver eneste dag, ja så måtte jeg også teste ut en ny teknikk jeg nettopp hadde lært. Her er noen eksempler på dette. Og nå er streken satt. Tror jeg…

redigering-lightroom-photoshopredigering-lightroom-photoshopredigering-lightroom-photoshopredigering-lightroom-photoshop

 

Vil du lese mer om bilderedigering klikker du HER og vil du lese om de forskjellige kursen jeg holder klikker du HER

 

Del på Facebook|Tweet post|Send til en venn|83,101,110,100,32,109,101,103,32,101,110,32,101,45,109,97,105,108liam-e ne gem dneS

[before-after]

fotokurs-portrett-lightroom-photoshopfotokurs-portrett-lightroom-photoshop

Jeg brenner for de ærlige, direkte og vakre portrettene og disse bildene av flotte Annette er eksempler på dette. Etterbehandlingen starter alltid i Adobe Lightroom Classic CC hvor jeg gjør så mye jeg kan med rå-filen min før jeg eksporterer bildet som en PSD-fil i høyeste oppløsning som jeg åpner i Adobe Photoshop CC. Her gjør jeg hudretusj, fjerner eventuelle distraksjoner og jobber med dodge og burn for å skape dimensjoner og etterbelyse. Til slutt skarper jeg bildet opp. På bilder som dette som ikke til bruk i reklame er det viktig å beholde hudstruktur og normale skygger under øynene.

Toneringene er en viktig del av redigering og gir bildene stemning og karakter. Til dette bruker jeg de forskjellige justeringslagene i Photoshop som Curves, Levels, Color Balance, Hue/Saturation og Selective Color. Og ikke minst åpner jeg bildet mitt i Alien Skin Exposure med de mange, vakre film-baserte presets, lightleaks, bokeh og teksturer og legger på et lag eller flere, da gjerne med lav opacity. Exposure har alltid vært en viktig del av redigeringen min og de siste årene har jeg hatt et givende og nært samarbeide med Alien Skin Software. Dette er en stor anerkjennelse!

[before-after]

fotokurs-portrett-lightroom-photoshopfotokurs-portrett-lightroom-photoshop

Ønsker du å lære å ta bedre portretter og å lære å redigere disse? Å dele med andre er noe av det fineste jeg vet, og på mine kurs deler jeg alt jeg kan med deltakerne. Jeg holder jevnlig portrettkurs, kurs i Fine Art portrett, Lightroom Classic og i Photoshop – både i samarbeide med Interfoto på Skøyen i Oslo og i mitt hyggelige fotostudio på idylliske Gjettum Gård ovenfor Sandvika i Bærum. Og jeg tilbyr privatundervisning for enkeltpersoner og små grupper i fotografering, Lightroom og Photoshop. Undervisningen tilpasses ditt nivå, enten du er en privatperson eller dere kommer fra en bedrift.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt med meg HER

 

Del på Facebook|Tweet post|Send til en venn|83,101,110,100,32,109,101,103,32,101,110,32,101,45,109,97,105,108liam-e ne gem dneS