MENU

Internasjonalt

ENGLAND

8. februar 2023 var jeg invitert av The Photographer Academy for å snakke om åtte bilder fra mitt langvarige fotoprosjektet Big Heart, Strong Hands, om å leve under harde kår under russisk okkupasjon, om hvordan det er å jobbe med et langvarig fotoprosjekt et godt stykke hjemmefra og om det å utgi fotobok og finne den beste forleggeren. Programvert var Mark Cleghorn, en høyt premiert fotograf og forfatter av mange fotobøker. Samtalen fløt fritt om både om menneskemøtene, bildenes historiefortelling og den tekniske siden. Deltakerne på webinaret var også aktive og det endte med at jeg ble invitert tilbake på direkten. Klikk HER eller på bildet under for å se webinaret på YouTube.

27. september 2023 var jeg tilbake, denne gangen for å snakke om åtte av mine Fine Art portretter. Jeg viste før- og etterbildene, snakket om teknikker, inspirasjon og resursene jeg bruker i redigeringen min. Klikk HER eller på bildet under for å se webinaret på YouTube.


 

ENGLAND

I august 2022 ble jeg invitert til å stille ut i anerkjente Side Gallery i Newcastle upon Tyne; England. Min separatutstilling med 59 fotografier fylte galleriets andre etasje, mens Graciela Iturbide som er en av Latin-Amerikas mest innflytelsesrike fotografer viste den anerkjente og viktig serien Juchitán i etasjen over. Det er spennende at Side Gallery valgte å vise to så visuelt forskjellige utstillinger parallelt. Graciela Iturbides bilder i sort/hvitt står i sterk kontrast til mine fargesterke. Kvinnene lever totalt forskjellige liv på hver sin side av jordkloden og samtidig har de noe til felles; matriarkatet. For Kihnukulturen omtales gjerne som Europas siste matriarkat, og utstillingens tittel er da også ‘Matriarchy’. Interessant nok er både Juchitán- og Kihnukulturen på UNESCOs verdensarvliste. Tusen takk til kurator Kerry Lowes og til Norske Fagfotografers Fond for viktige bidrag! Utstillingen varte i hele to måneder fra 29. oktober til 23. desember og vil du se bilder og lese mer klikker du HER

 

USA

FRAMES Magazine er et anerkjent, internasjonalt fotomagasin av høy kvalitet som presenterer bilder i alle sjangre av både nye talenter og etablerte fotografer. Fotomagasinet kommer i flott trykket utgave fire ganger i året. For som de selv sier – de beste fotografiene fortjener å bli publisert på flott papir. FRAMES Magazine har også en egen podcast og blant verdenskjente fotografer som Steve McCurry finner du også meg. Tusen takk til redaktør Tomasz Trzebiatowski som inviterte meg. Dette er en stor ære! Her snakker jeg om min tidligere karriere som klesdesigner med studio i Oslo i 25 år og med kunder som Hennes Majestet Dronning Sonja, norske artister, magasiner og tekstilprodusenter. Jeg forteller om mitt firma Close Knit World på den estiske øya Hiiumaa hvor jeg lærte opp arbeidsledige kvinner til å skape høykvalitets strikkeplagg med med mitt design; lekre plagg i alpakka som ble solgt gjennom butikker i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og USA.

Og jeg forteller om avvikling av firmaet mitt og hvordan jeg fulgte barndomsdrømmen og tok ny utdanning til fotograf i godt voksen alder. Om hvordan arbeidet mitt på Hiiumaa førte meg til den lille øya Kihnu i 2005, noe som ble introduksjonen til mitt store fotoprosjekt Big Heart, Strong Hands om de gamle kvinnene der og deres fargerike kultur. Og ikke minst snakker jeg om Fine Art portretter som er det jeg arbeider mest med nå. Denne kreative delen av fotografiet er noe av det jeg liker aller best. Jeg blir aldri lei, ikke minst fordi prosessen får frem kunstneren i meg. For å høre podcasten min klikker du HER

 

ISRAEL

den internasjonale holocaustdagen 27. januar 2021 åpnet utstillingen The Lonka Project i Berlin i Willy-Brandt-Haus. Dette markerer 76 år siden frigjøringen av utryddelses- og konsentrasjonsleiren Auschwitz i de avsluttende fasene av andre verdenskrig. Prosjektet er en hyllest til dem som overlevde Holocaust og til de siste av dem som fremdeles er blant oss. Rundt 300 profesjonelle fotografer fra 35 land over hele verden har bidratt og 104 portretter er utvalgt til utstillingen, også mitt portrett av Mona Levin tatt på hytta hennes i Sandefjord sommeren 2020. Mona er en anerkjent journalist, forfatter, kritiker, foredragsholder og samfunnsdebattant. Bare tre år gammel ble hun ble fraktet over grensen til Sverige i en ryggsekk med hull på hver side for barneben. Holocaust og flukten fra nazistene har alltid påvirket Mona Levins liv og hun har skrevet flere bøker om dette.

Jeg er takknemlig og ydmyk over å blitt invitert inn dette svært viktige prosjektet sammen med noen av vår tids store fotografer som Steve McCurrySebastião Saldago, Roger Ballen, Alec Soth, Jane Evelyn Atwood, Stuart Franklin, Ed Kashi, Ron Haviv og Marissa Roth. Utviklingen i visse deler av verden er urovekkende og skremmende, og The Lonka Project er som sådan et viktig pedagogisk så vel som et kunstnerisk prosjekt. Utstillingen som er kuratert av Gisela Kayser består av store fotografier samt en virtuell omvisning av portrettene med historier – for å se klikk HER. Tusen takk til Rina Castelnuovo og Jim Hollander og resten av teamet for dette viktige prosjektet. Aldri igjen!

Les gjerne mer på bloggen min HER

 

ESTLAND

Alle som kjenner meg vet jeg har hatt et veldig nært forhold til Estland gjennom mange år. Jeg kom dit som strikkedesigner i år 2000 og drev mitt eget studio på øya Hiiumaa i 51/2 år. Invitert av Den norske ambassaden debuterte jeg som fotograf i Deco Galerii i Kadriorg i Tallinn i mai 2010. Utstillingen ble vist ytterligere seks steder i Estland før den kom til Oslo og Fotografiens Hus i april 2011.

Mitt viktigste arbeid i Estland – ja, i hele mitt yrkesliv er Big Heart, Strong Hands. Gjennom 11 år har jeg dokumentert livene til de fantastiske, eldre kvinnene som tradisjonen tro fortsatt lever ‘the old fashion way’ og går i sine fargerike folkedrakter til daglig. Separatutstillingen min ‘Big Heart, Strong Hands – a meeting with the older women and culture on Kihnu & Manija Islands; Estonia’ turnerte Estland hele syv år etter åpningen på Kihnu museum påsken 2011 og var vist hele 22 steder, bl.a. i nasjonalmuseet i Tartu og i vandrehallen i parlamentet i Tallinn. Jeg har også mottatt en offisiell anerkjennelse for arbeidet mitt fra Det estiske utenriksdepartementet i november 2020.

 

ENGLAND

Boken min ‘Big Heart, Strong Hands’ ble til med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norske Fagfotografers Fond. Den har både norsk og engelsk tekst og er utgitt på Dewi Lewis Publishing. Send en e-post til meg på ah@annehelenegjelstad.com om du ønsker å bestille boken som koster kr 475 (evt. forsendelse kr 150 kommer i tillegg).

 

BELGIA

Snoecks er et anerkjent, belgisk bokasin på 550 pluss sider som utgis en gang i året og som fokuserer på nyere internasjonal utvikling innen kunst, fotografering og litteratur. De første magasinene dukket opp på 1920-tallet, men den moderne formen, med vekt på fotografering, fikk sin form på 1970-tallet. Snoecks har presentert noen av vår tids store fotografer som Anton Corbijn, Peter Lindbergh, Albert Watson og Desiree Dolron og i 2021-utgaven er også jeg representert med mitt prosjekt ‘Big Heart, Strong Hands’ sammen med mange dyktige fotografer, blant dem også Lars Botten.

 

USA

De siste årene har jeg hatt et givende og nært samarbeide med Exposure Software; tidligere Alien Skin Software. Deres Exposure X6 er et av markedets beste redigeringsprogrammer. Det er en avansert, rask og non-destruktiv rå-konverter som jeg bruker til tonering av bildene mine, og jeg har brukt programmet nesten fra det kom ut. Programmets mange presets er basert på de tradisjonelle, analoge filmene og det har funksjoner for naturtro bokeh, lightleaks, filmkorn, oppskarping, rammer og fine teksturer. Exposure X6 gjør også vakre sort/hvitt konverteringer og programmets fleksibilitet gjør det lett å gi en hel bildeserie akkurat det samme uttrykket. Programmet fungerer både stand-alone og som plug-in til Adobe Lightroom og Photoshop.

 

Det er morsomt å jobbe så tett med et selskap som Exposure Software. Teamet er veldig hyggelige og inspirerende. Bildet her er hentet fra deres nettside for noen år siden, og det er virkelig stor anerkjennelse å bli presentert side om side med verdenskjente Sue Bryce. Exposure Software har lisensiert flere av bildene mine for promotering av programmet sitt og jeg er beta-tester før nye versjoner lanseres. På bloggen deres kan du lese om arbeidsprosessen min og hvordan jeg jobber med toner og lag i Photoshop. De har også gjort et større intervju med meg. For å lese klikk HER

Du kan laste ned en gratis prøveversjon av Exposure X6 HER og for å se deres opplæringsvideoer på YouTube kan du klikke på videoen nedenfor!

 

 

IRLAND

Det irske firmaet Seamless Photo var en internasjonal, anerkjent leverandør av kvalitetsutstyr til oss fotografer. Blant deres presentasjoner av ‘world-class photographers’ finner du også meg som ydmyk og stolt gjest på deres ‘Be Inspired Photography Podcast’. Her forteller jeg bl.a. om bakgrunnen min og veien min inn i fotografiet, hvor jeg finner inspirasjon, kamerasettinger og om min pasjon for portrettfotografi.

Og jeg snakker om det å være et ærlig menneske, noe som er utrolig viktig for meg både som fotograf og som menneske. Og ikke minst forteller jeg om arbeidet mitt på de estiske øyene Kihnu og Manija , den fargerike kulturen og de flotte, gamle kvinnene jeg har vært så heldig å få fotografere. Seamless Photo er dessverre lagt ned, men min ‘Be Inspired Photography Podcast’ finnes og den kan du høre her:

 

 

KINA

I mai 2014 ble jeg invitert av Chinese Photographers Magazine til Beijing da bilder fra prosjektet mitt Big Heart, Strong Hands var en del av utstillingen ‘Intangible Cultural Heritage’ i Kinas nasjonale kunstmuseum. Det var stor stas å se hvordan publikumet flokket seg rundt bildene mine, og ikke minst å være hedersgjest på åpningen. Jeg opplevde kineserne som vennlige, positive og hyggelige og Kina står definitivt på listen over reisemål jeg håper å komme tilbake til!

 

SLOVENIA

Under kollektivutstillingen Zoom Norway i Celica Art Gallery som ble holdt Ljubljana i Slovenia i 2010 viste jeg bilder fra et sykehjem i Mexico. Jeg har alltid vært svært opptatt av gamle mennesker og dette muliggjorde nettopp dette prosjektet og disse bildene. Jeg har kalt serien GONE da det er slik jeg opplevde disse menneskene jeg kom litt innpå. GONE from home. GONE from time. GONE from reality. Du kan se serien HER

 

MEXICO

Oaxaca XV exhibition ble avholdt i Centro Fotografico Alvarez Bravo i Oaxaca i Mexico i 2011. Den var kuratert av Mary Ellen Mark, en av vår tids største fotografer og på veggen og i boken fra utstillingen ble også mitt bilde fra sykehjemmet vist. Hver dag kom denne kvinnen til matsalen og hver dag brukte hun gulvet som spisebord. Pent og stille, uten å søle satt hun der. Vendt vekk fra de andre, helt i sin egen verden.