Internasjonalt | Oslo Bærum fotograf | fotoutstillinger, fotokurs, Photoshop
MENU

Internasjonalt

ISRAEL

The Lonka Project ble initiert i Jerusalem i 2019 av fotografene Rina Castelnuovo og Jim Hollander. Som ung jente overlevde Rinas mor Lonka, doktor Eleonora Nass (1926-2018), fem konsentrasjonsleirer. Lonka representerer Holocaust-overlevendes livsvilje. Prosjektet er en hyllest til henne, til livskraften til dem som overlevde og til de siste av dem som fortsatt er blant oss. Rundt 250 fotografer fra hele verden har bidratt og Holocaust-overlevende i 26 land er portrettert i en kontekst som reflekterer den enkeltes historie, som et varig minne om deres liv for kommende generasjoner som ellers aldri vil ha kjent en Holocaust-overlevende.

I 1940 bodde det rundt 2200 jøder i Norge. Høsten 1942 ble 773 av disse arrestert i en stor koordinert aksjon, organisert og gjennomført av norsk politi og sendt til tyske konsentrasjonsleirer hvor bare 34 av dem overlevde. Mer enn 1000 unngikk deportasjon og flyktet med livet som innsats, hovedsakelig til fots over grensen til Sverige. The Lonka Project angår i høyeste grad også Norge og jeg er stolt av å sørge for det norske bidraget. Jeg hadde gleden av å fotografere Mona Levin på hytta hennes i Sandefjord. Behind-the-scenes-bildet her tatt av Pål Giørtz og selve portrettet kan jeg først dele når det er publisert av The Lonka Project gjennom lanseringen av en ny, stor vandreutstilling og en fotobok.

The Lonka Project Norway

Mona Levin er en anerkjent journalist, forfatter, kritiker, foredragsholder og samfunnsdebattant. Hun er datter av Solveig Levin og den kjente komponisten og musikeren Robert Levin. Alle født i Norge, men deres jødiske opphav gjorde at de måtte flykte fra deportasjonene i 1942. Etter to døgn i dekning fra statspolitiet hjalp grenselosen Iver Skogstad Mona og moren sammen med ni andre flyktninger over til Sverige. Faren var allerede der. Mona var bare tre år da hun ble båret over grensen og i sikkerhet i en ryggsekk som det var klippet hull i på hver side til barneben. Moren bar henne i tre timer den bratte veien oppover til grensen, og da hun til slutt mistet bevisstheten overtok Skogstad. Det var natt, 18 graders sprengkulde, barfrost og issvuller som lød som om de gikk på glass. Mona fortalte meg at hun hadde fått store mengder sovemedisin slik at gråten ikke skulle avsløre dem, og at noen i følget ønsket å drepe henne om ikke gråten hadde stilnet. Da de kom frem var Mona bevisstløs og antatt død. Holocaust og flukten fra nazistene har naturlig nok alltid preget Mona Levins liv. Hun har skrevet flere bøker om dette – om familiehistorien, om dem som kom seg unna, om dem som ble tatt og drept, men aldri glemt. ‘Mors historie: En familiesaga’ og ‘Robert Levin: Med livet i hendene’ – farens selvbiografi som hun førte i pennen. Solveig Levin er i skrivende stund 105 år – et sterkt eksempel på et Holocaust-overlevendes livskraft.

Ufattelig nok lever vi i en tid med nye bølger av antisemittisme. Studier viser mangel på grunnleggende kunnskap om Holocaust blant den yngre generasjonen, og at det er et presserende behov for materiale og kunnskap om den mørkeste perioden i moderne historie. I denne sammenheng er The Lonka Project et viktig, pedagogisk utstillingsvindu som bidrar til å formidle kunnskap i form en mangfoldig, kunstnerisk utstilling. Prosjektet ble innviet i FNs hovedkvarter i New York i januar i 2020.

Jeg er takknemlig og ydmyk over å blitt invitert inn dette svært viktige prosjektet sammen med noen av vår tids store fotografer som Steve McCurrySebastião Saldago, Roger Ballen, Alec Soth, Jane Evelyn Atwood og Stuart Franklin. Dette er vårt bidrag til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av de nazistiske dødsleirene. På en måte jeg ikke kan forklare er Holocaust også en del av meg, selv om jeg ikke har jødisk bakgrunn. Den dagen jeg finner ut hva dette er vil jeg fortelle. Jeg kan kjenne smerten, urettferdigheten, skrekken og brutaliteten. Å observere utviklingen visse steder i verden er urovekkende og skremmende. Vi får ikke lov til å glemme!

 

ESTLAND

Alle som kjenner meg vet jeg har hatt et veldig nært forhold til Estland gjennom mange år. Jeg kom dit som strikkedesigner i år 2000 og drev mitt eget studio på øya Hiiumaa i 51/2 år. Invitert av Den norske ambassaden debuterte jeg som fotograf i Deco Galerii i Kadriorg i Tallinn i mai 2010. Utstillingen ble vist ytterligere seks steder i Estland før den kom til Oslo og Fotografiens Hus i april 2011.

Mitt viktigste arbeid i Estland – ja, i hele mitt yrkesliv er Big Heart, Strong Hands. Gjennom 11 år har jeg dokumentert livene til de fantastiske, eldre kvinnene som tradisjonen tro fortsatt lever ‘the old fashion way’ og går i sine fargerike folkedrakter til daglig. Separatutstillingen min ‘Big Heart, Strong Hands – a meeting with the older women and culture on Kihnu & Manija Islands; Estonia’ turnerte Estland hele syv år etter åpningen på Kihnu museum påsken 2011 og var vist hele 22 steder, bl.a. i nasjonalmuseet i Tartu og i vandrehallen i parlamentet i Tallinn. Jeg har også mottatt en offisiell anerkjennelse for arbeidet mitt fra Det estiske utenriksdepartementet i november 2020.

 

ENGLAND

Boken min ‘Big Heart, Strong Hands’ ble til med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norske Fagfotografers Fond. Den har både norsk og engelsk tekst og er utgitt på Dewi Lewis Publishing. Send en e-post til meg på ah@annehelenegjelstad.com om du ønsker å bestille boken som koster kr 475 (evt. forsendelse kr 150 kommer i tillegg).

 

BELGIA

Snoecks er et anerkjent, belgisk bokasin på 550 pluss sider som utgis en gang i året og som fokuserer på nyere internasjonal utvikling innen kunst, fotografering og litteratur. De første magasinene dukket opp på 1920-tallet, men den moderne formen, med vekt på fotografering, fikk sin form på 1970-tallet. Snoecks har presentert noen av vår tids store fotografer som Anton Corbijn, Peter Lindbergh, Albert Watson og Desiree Dolron og i 2021-utgaven er også jeg representert med mitt prosjekt ‘Big Heart, Strong Hands’ sammen med mange dyktige fotografer, blant dem også Lars Botten.

 

USA

De siste årene har jeg hatt et givende og nært samarbeide med Exposure Software; tidligere Alien Skin Software. Deres Exposure X6 er et av markedets beste redigeringsprogrammer. Det er en avansert, rask og non-destruktiv rå-konverter som jeg bruker til tonering av bildene mine, og jeg har brukt programmet nesten fra det kom ut. Programmets mange presets er basert på de tradisjonelle, analoge filmene og det har funksjoner for naturtro bokeh, lightleaks, filmkorn, oppskarping, rammer og fine teksturer. Exposure X6 gjør også vakre sort/hvitt konverteringer og programmets fleksibilitet gjør det lett å gi en hel bildeserie akkurat det samme uttrykket. Programmet fungerer både stand-alone og som plug-in til Adobe Lightroom og Photoshop.

 

Det er morsomt å jobbe så tett med et selskap som Exposure Software. Teamet er veldig hyggelige og inspirerende. Bildet her er hentet fra deres nettside for noen år siden, og det er virkelig stor anerkjennelse å bli presentert side om side med verdenskjente Sue Bryce. Exposure Software har lisensiert flere av bildene mine for promotering av programmet sitt og jeg er beta-tester før nye versjoner lanseres. På bloggen deres kan du lese om arbeidsprosessen min og hvordan jeg jobber med toner og lag i Photoshop. De har også gjort et større intervju med meg. For å lese klikk HER

Du kan laste ned en gratis prøveversjon av Exposure X6 HER og for å se deres opplæringsvideoer på YouTube kan du klikke på videoen nedenfor!

 

 

IRLAND

Det irske firmaet Seamless Photo var en internasjonal, anerkjent leverandør av kvalitetsutstyr til oss fotografer. Blant deres presentasjoner av ‘world-class photographers’ finner du også meg som ydmyk og stolt gjest på deres ‘Be Inspired Photography Podcast’. Her forteller jeg bl.a. om bakgrunnen min og veien min inn i fotografiet, hvor jeg finner inspirasjon, kamerasettinger og om min pasjon for portrettfotografi.

Og jeg snakker om det å være et ærlig menneske, noe som er utrolig viktig for meg både som fotograf og som menneske. Og ikke minst forteller jeg om arbeidet mitt på de estiske øyene Kihnu og Manija , den fargerike kulturen og de flotte, gamle kvinnene jeg har vært så heldig å få fotografere. Seamless Photo er dessverre lagt ned, men min ‘Be Inspired Photography Podcast’ finnes og den kan du høre her:

 

 

KINA

I mai 2014 ble jeg invitert av Chinese Photographers Magazine til Beijing da bilder fra prosjektet mitt Big Heart, Strong Hands var en del av utstillingen ‘Intangible Cultural Heritage’ i Kinas nasjonale kunstmuseum. Det var stor stas å se hvordan publikumet flokket seg rundt bildene mine, og ikke minst å være hedersgjest på åpningen. Jeg opplevde kineserne som vennlige, positive og hyggelige og Kina står definitivt på listen over reisemål jeg håper å komme tilbake til!

 

SLOVENIA

Under kollektivutstillingen Zoom Norway i Celica Art Gallery som ble holdt Ljubljana i Slovenia i 2010 viste jeg bilder fra et sykehjem i Mexico. Jeg har alltid vært svært opptatt av gamle mennesker og dette muliggjorde nettopp dette prosjektet og disse bildene. Jeg har kalt serien GONE da det er slik jeg opplevde disse menneskene jeg kom litt innpå. GONE from home. GONE from time. GONE from reality. Du kan se serien HER

 

MEXICO

Oaxaca XV exhibition ble avholdt i Centro Fotografico Alvarez Bravo i Oaxaca i Mexico i 2011. Den var kuratert av Mary Ellen Mark, en av vår tids største fotografer og på veggen og i boken fra utstillingen ble også mitt bilde fra sykehjemmet vist. Hver dag kom denne kvinnen til matsalen og hver dag brukte hun gulvet som spisebord. Pent og stille, uten å søle satt hun der. Vendt vekk fra de andre, helt i sin egen verden.