MENU

Big Heart, Strong Hands – boklansering

TIRSDAG 10. DESEMBER 2020 HOS INTERFOTO PÅ SKØYEN

Endelig, etter mange års arbeid kan jeg ønske velkommen til lanseringen av boken min Big Heart, Strong Hands og en inspirerende, kulturhistorisk kveld. Odd og Vega bidrar med musikalsk innslag og fotograf Frøydis Geithus vil samtale med meg om boken, om det å jobbe med et langvarig, personlig prosjekt langt hjemmefra, hvordan skaffe støtte og få bøker gitt ut. Og jeg vil presentere bilder og dele historier om de gamle kvinnene og den unike Kihnukulturen. Og det blir selvsagt boksalg og boksignering.

Flere bilder fra Kihnu og Manija finner du HER

 

Big Heart, Strong Hands er fortellingen om et lite samfunn i Østersjøen. I de siste elleve årene har jeg arbeidet med å portrettere livene til de gamle kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Manija, et lokalsamfunn som siden 2003 er på UNESCOs verdensarvliste over muntlig og immateriell kulturarv for sine bryllupstradisjoner, rituelle sanger og danser, sitt håndverk og sin dialekt.

Det sterke felleskapet og innbyggernes tette bånd til forfedrenes skikker er utviklet gjennom århundrene, og et resultat av øyenes isolerte beliggenhet. Fargerike og interessante representerer de gamle kvinnene en kultur og et levesett med sterke forankring i tradisjonene. Kvinnene er vant til å klare seg selv, jobbe hardt og ta hånd om det aller meste. De oppdrar barna, lager klærne, pløyer jorda, kjører traktor og steller husdyrene. Mennene er mye borte, på fiske og på arbeid på fastlandet og i utlandet. Livet er ofte hardt. Det er normalt her. Ingen stiller spørsmål og du gjør det du må. Det er slik du får et varmt hjerte og sterke hender.

Den økende strømmen av turister og internasjonal oppmerksomhet bidrar til å lukke det tradisjonelle samfunnet, men også fordi øyfolket er beskjedne og ønsker å leve sine enkle liv uten innblanding fra omverden. Det er derfor ganske enestående hvordan jeg er tatt imot av lokalsamfunnet. Gjennom ord og bilder har jeg fortalt kvinnenes sterke historier. Jeg har fotografert deres dagligliv og aktiviteter, klær og soverom, kjøkken og fjøs, detaljer, omgivelser og landskap samt den private seremonien i den avdødes kjøkken bare tre timer etter at hun gikk bort.

For å fortelle mer av historien har jeg fått noen av kvinnene til å fortelle om livene sine, opplevelser under krig og okkupasjoner, familieliv, arbeid og håndverk, maten de spiste, fattigdommen, slitet og tapene, de enkle gledene og tankene deres om fremtiden. Og jeg har fortalt historien om utviklingen av dette særegne samfunnet, de harde kårene som en del av Sovjetunionen, den fargerike kulturen og folkedraktene som fortsatt er i daglig bruk.

Boken er mitt bidrag til å dokumentere og bevare den gamle Kihnukulturen for fremtiden. Stemmene til disse unike kulturbærerne må å bli hørt og tatt vare på for kommende generasjoner i et lite samfunn som er i rask endring i vestlig retning og hvor den tradisjonelle identiteten gradvis forsvinner.

Big Heart, Strong Hands er utgitt på det anerkjente engelske forlaget Dewi Lewis Publishing og med tekst både på engelsk og norsk. Boken er støttet av Norske Fagfotografers Fond og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Den koster kr 475 og kan kjøpes hos Interfoto på Skøyen, foto.no i Barcode og direkte fra meg. Send da en mail til ah@annehelenegjelstad.com for å bestille (evt. forsendelse kr 150 kommer i tillegg).

Håper vi sees på boklanseringen min tirsdag 10. desember kl 18 – 21 hos Interfoto, Drammensveien 130, Bygg C-14. Gleder meg masse!