MENU

REDIGERING I LIGHTROOM – INSPIRASJON

Denne sommeren har jeg utforsket grøftekantene på kveldene da lyset var mykt og vinden hadde løyet. Jeg har testet ut flere linser for å se hvordan de fanger de vakre, små motivene og jeg har testet ut ISO og lukkertid. For når man skal ta blomsterbilder opplever man at det nesten alltid blåser litt, selv om det virker helt stille. Og da må man ha rask lukkertid som ofte betyr høy ISO. Her er litt om redigeringsprosessen i Lightroom og noen av de forskjellige variantene jeg lagde av bildet mitt.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_fotokurs_la deg inspirere_ inspirasjon_009

Venstre bilde: Dette er det originale bildet, rett fra kamera. I Lightroom kan man nå klone/heale og jeg valgte å fjerne/dempe et par små blomster til venstre i bildet som jeg opplevde som distraksjoner (endringen ser du på de andre bildene). Bildet har en anelse ISO-støy og fikk derfor først en svært forsiktig noise-reduction. Alle digitale filer trenger oppskarping og jeg brukte Lightrooms preset Sharpen faces som er en kantoppskarping og som jeg ofte bruker på på bildene mine uansett type bilde.

Høyre bilde: Her har jeg endret hvitbalansen, økt kontrasten og pumpet opp clarity, satureringen og det hvite og det svarte i bildet. Jeg gikk også inn i de forskjellige HSL-sliderne og justerte hver enkelt farge.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_fotokurs_la deg inspirere_ inspirasjon_010

Venstre bilde: En klassisk sort/hvit konvertering med varm tonering, økt kontrast og clarity samt dempede høylys.

Høyre bilde: Spit-toning med gult i høylysene og blått i skyggepartiene, økt kontrast og clarity og dempede høylys. Jeg liker godt denne split-toningen og har derfor laget min egen preset slik at jeg lett kan bruke den på andre bilder.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_fotokurs_la deg inspirere_ inspirasjon_011

Til sist et par mer eksperimentelle varianter hvor jeg har brukt presets, lightleaks og vignetter. Lightleaks og farge-effekter lager jeg med garderingsverktøyene og her er mulighetene uendelige. Og det er jo nettopp det som er så bra med Lightroom – du kan teste ut alt du lyster, lage mange virtuelle kopier og alltid komme tilbake til originalbildet for det ødelegges jo ikke, med mindre du fysisk sletter det…

Canon 5D mk III, 85 mm f1.2 på f1.4, lukker 1/1250 og ISO 650

Ønsker du å lære Lightroom kan du lese mer om kursene mine her