MENU

Redigering

Bildebehandling i Adobe Photoshop og Lightroom er en viktig del av jobben min som portrettfotograf og ferdigstilling er noe som kreves for at alle digitale fotografier skal nå sitt fulle potensiale. Å fremstille den enkelte på best mulig måte er viktig gjennom hele arbeidsprosessen min. Målet er at du skal se ut som den beste utgaven av deg selv på en god dag. Jeg redigerer også klær og bakgrunner der det trengs slik at helheten blir harmonisk. Hvor mye arbeid som medgår avhenger av hvert enkelt bilde og hvordan dette skal brukes. Små bilder til nettbruk krever naturlig nok mindre etterbehandling enn store fotografier som skal på en vegg.

Bildet av Julie er tatt med naturlig lys med 135 mm linse med stor blenderåpning som gir den vakre, drømmeriske bakgrunnen. Hun står ved en  kunstig dam omgitt av vegetasjon. Det originale bildet til venstre er slik mange bilder er rett fra kamera når de er tatt i rå-format. Dette er slik jeg gjerne fotograferer og det jevne, flate lyset gir meg optimale muligheter til å ta bildet videre i redigeringsprosessen. Fargene er vakre, men litt tamme. Øynene hennes mangler detaljer og lys, fregnene har blitt litt borte, det er noen skrukker på genseren på skulderen, håret trenger litt redigering og jeg skulle gjerne hatt mer ‘luft’ over hodet hennes. Julie har skjøvet haken litt mye frem så den vil jeg dytte litt forsiktig tilbake. Hun har også noen flyaways; noen små hårstrå over ansiktet som forstyrrer og som derfor bør fjernes. Huden er fin, og hun har heller ikke store skygger under øynene.

 

Apropos skygger og poser under øynene – dette er noe de fleste av oss har, også babyer. Hvordan vi tar oss ut på bilder avhenger ofte av lysets kvalitet og retning, for det er jo dette som skaper skygger. Mørke skygger under øynene gjør at vi ser slitne ut, og da spiller det ingen rolle om de bare er skapt av lyset. For ingen ønsker bilder verken av barna sine eller seg selv hvor det ser ut som at de ikke har sovet på to uker. Øynene er jo noe av det viktigste i portrett og her jeg har gitt dem litt oppskarping, lys og kontrast. Jeg har også jobbet med fargenes metning i hele bildet. Dette forsterker Julies flotte, glade uttrykk som blir enda mer intenst når fargene får mer punch. At fargene både harmoniserer og er komplementære er også med på å forsterke dette levende uttrykket. Og selvsagt har jeg gitt henne litt mer ‘luft’ over hodet ved å legge på mer bakgrunn og slik gjort bildet enda bedre.

 

Klassisk svart/hvitt er alltid vakkert og går aldri av moten, og mange bilder gjør seg svært godt i svart/hvitt. I vår digitale verden kan bilder i svart/hvitt fremstilles på svært mange måter, noe som både er virkningsfullt og spennende å jobbe med. Trykker man på svart/hvitt-knappen på et uredigert bilde blir resultatet ofte som til venstre, altså verken dynamisk eller spennende. Bildet til høyre er en redigert svart/hvitt-konvertering av det ferdige fargebildet ovenfor og resultatet taler jo for seg selv!

Både kunstneren og fotografen i meg blir fornøyde når resultatet blir bra, og det gjør også mine kunder. Jeg vil derfor ikke kompromisse på kvalitetskravene, overlater ikke redigeringen til andre og leverer heller aldri fra meg rå-filene til noen. Jeg bruker mye tid på hvert eneste bilde jeg leverer, ofte flere timer. På denne måten blir da også resultatet noe helt annet enn det er rett fra kamera. Jeg yter alltid mitt beste og teller ikke minutter – et bilde er først ferdig når jeg er fornøyd. Det er dette som gir meg glede og det er slik det blir flotte bilder!