MENU

BBC REEL – EUROPE’S LAST MATRIARCHY

Matriarchy-Europe-BBC-Reel

Midt under pandemien på nyåret 2021 fikk jeg en henvendelse fra filmregissør Anders Jørgensen hos Feberfilm. Han hadde fått i oppdrag fra BBC Reel å lage en film om Europas siste matriarki basert på bildene og historiene fra boken min Big Heart, Strong Hands nylig utgitt på Dewi Lewis Publishing. Dette var overveldende og jeg ble så satt ut at jeg måtte legge meg på spikermatta for å samle meg før jeg klarte å svare. Utrolig nok fungerer spikermatta slik for meg og dype åndedrag er både beroligende og energigivende. Selvfølgelig måtte arbeidet mitt bli film og jeg tar vel ikke så mye feil når jeg tenker at det ikke har blitt så mange andre norske fotografer forunt å bli publisert på BBC!

Fra 2008 til 2019 arbeidet jeg med å dokumentere livene og den sterke kulturarven til de eldre kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Manija i Østersjøen. Kunnskapen om det tradisjonelle håndverket er nedarvet gjennom generasjonene og fargerike folkedrakter brukes fortsatt til daglig av kvinnene her. Samfunnet her er lukket for utenforstående og det er helt spesielt at jeg har fått komme inn og blitt så godt mottatt og knyttet nære, personlige bånd med kvinnene. Det er mange paraleller både til vår egen og andre lands folkedraktkultur. Som klesdesigner og fotograf var det viktig å dokumentere denne kulturene, både for nåtid og fremtid. Du kan lese mer om arbeidet mitt HER