MENU

FOTOKURS – REDIGERE PORTRETTER I LIGHTROOM

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Lightroom_redigering_kurs_00131

Adobe Lightroom er stadig under utvikling og i versjon 5 og nyere kan man også retusjere portrett. Jeg importerer alltid rå-filene mine inn i Lightroom og jobber så mye som mulig her før jeg som regel fortsetter i Photoshop. Disse bildene derimot har jeg bare redigert i Lightroom, og jeg er imponert over hvor gode resultater man kan få når man bare lærer seg å utnytte de forskjellige funksjonene. Automatisering i Lightroom sparer oss også for masse tid.

Bildet til venstre er det originale, rett ut fra kamera. På det redigerte bildet til høyre har jeg gjort følgende:

 • Rettet perspektivet og croppet bildet
 • Dempet poser under øynene
 • Brushet huden lett
 • Jobbet lett med lys og skygge for å forme ansiktet
 • Jobbet med graderingsverktøyene for å skape lightleaks og bokeh-effekter
 • Kantoppskarping

 

Her er det originale bildet, rett fra kamera. Det er overeksponert og tatt i sterkt sollys. Jeg fotograferer selvsagt alltid i RAW og dette gjorde det mulig å redde bildet som jeg syns har en vakker, melankolsk stemning.

Jeg ønsket å videreføre fine, melankolske stemningen gjennom å gi bildet en klassisk, mørk sort/hvitt tone. Her er gangen i redigeringen:

 • Trakk ned eksponeringen
 • Konverterte til sort/hvitt
 • Jobbet med lys og skygge – brukte graderingsverktøyene og børsten
 • Fjernet små distraksjoner med heale-verktøyet
 • Rettet perspektivet og croppet bildet
 • La på en vignett
 • Kantoppskarping

 

Lightroom er en viktig del av min arbeidsflyt og et program jeg virkelig anbefaler. Ønsker du å lære å bruke programmet? Jeg holder kurs og tilbyr privatundervisning. Velkommen til meg!