MENU

FOTOKURS – REDIGERING AV BYGNINGER I LIGHTROOM

Lightroomkurs_Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_011

Her er et eksempel på en rask redigering av bygninger og eksteriør i Adobe Lightroom og viser programmets suverene styrke. Bildet tok jeg i Inverness i Skottland for et par år siden. Den vakre bygningen fascinerte meg – vi har jo ikke ‘Funeral homes’ her i landet. Bildet er tatt med Canon 5D mk III, Canon linse 24-70 f2.8 på 24mm, 1/250 sek og ISO 100. Jeg kunne ikke gå lengre bakover for da hadde jeg falt i River Ness. Og slik er det jo noen ganger – vi får ikke med oss hele bildet. Lightroom og Photoshop løser dette, husk da bare på å få med så mye som mulig av omgivelser, himmel osv. da Lightroom trenger dette til sine korrigeringer.

Lightroomkurs_Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_010

Jeg bruker Lightroom på engelsk, bl.a. fordi det finnes så mange bra ’tutorials’ på nettet på engelsk. I Lightroom starter jeg gjerne med å klikke på Auto som er greit utgangspunkt for videre redigering. Programmet overeksponerer som regel og da justerer jeg ned Exposure. Denne redigeringen tok meg rundt fem minutter og er et godt eksempel på hvor godt og hvor raskt man kan redigere i Lightroom når alt klaffer. Her er hva jeg har gjort:

BASIC Gikk litt ned på Exposure og Highlights, opp på Shadows, Whites, Blacks og Clarity.

LENS CORRECTIONS Basic panelet – her testet jeg de forskjellige mulighetene og fant Full justering som den beste til dette bildet. Jeg rettet også opp perspektivet i Manual – Rotate og jeg haket av Remove Chromatic Aberration under Color.

CROP TOOL Åpnet hengelåsen, trakk siderne inn og croppet bildet.

HSL Her endret jeg fargene i Hue, Saturation og Luminance (fargebildet). Svart/hvitt-bildet fikk sine vakre bruntoner fra en preset som bruker BW-panelet. Og  i det nederste bildet endret jeg på toneringene; dempet det blå og forsterket de gyldne tonene slik jeg syns kledde bildet. Det er da også slik stemningen fra denne dagen i Inverness har festet seg i bevisstheten min.

LR GENERAL PRESETS Valgte Lightrooms preset Sharpen Scenic, holdt inne Alt mens jeg dro i Masking slider til jeg var fornøyd, dette er kantoppskarping.

På Lightroomkursene mine jobber vi sammen på flere typer bilder, også på dette bildet eller et tilsvarende eksteriørbilde. Klikk her hvis du ønsker å vite mer. Velkommen til meg på kurs i Lightroom!

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_00117_workshop_fotokurs_Lightroom_Adobe