MENU

Redigering av Fine Art kunstportrett

originalbilde før redigering av Fine Art kunstportrett
redigering av Fine Art kunstportrett av en ung kvinne midt i et hav av syriner

Redigering av Fine Art kunstportretter er noe av det jeg liker aller best. Dette bildet av flotte Karoline tok jeg på kurset jeg holdt i portrettfotografering i slutten av mai i mitt hyggelige fotostudio på Gjettum Gård i Bærum. Syrinene var i full blomst og vi var heldige og fikk det litt flate lyset som jeg liker aller best. Bildet er tatt med mitt Nikon Z7ii og Nikkor Z 24-70 f2.8 linse @ 57 mm med blender f3.5, lukker 1/400 sek og ISO 200. For meg er det viktig at øyet nærmest kamera er skarpt så det er her jeg legger fokuspunktet mitt. Dette gir også en vakker blanding av mykhet og skarphet i bildet.

Jeg starter alltid redigeringen av råfilen i Adobe Lightroom og gjør så mye som jeg kan her. Først rettet jeg opp og beskar bildet slik at Karoline ser rett på oss – dette gir et sterkere, mer direkte bilde. Deretter justerte jeg fargetonene i bildet; dempet det grønne og dro det lilla litt mot blått. Så eksporterte jeg filen som en 16 bit PSD-fil med ProPhoto RGB fargeprofil. Dette er en stor fil som inneholder maksimalt med informasjon og derfor best egnet til videre redigering i Adobe Photoshop. Her begynner jeg alltid med hudretusj og fjerner eventuelle urenheter med Healingbrush og Removetool. Og jeg bruker Frequency Separation og Dodge & Burn for å jevne ut hudtoner og skygger. Karoline har fin hud og trengte lite retusj. Jeg har også forsterket lyset og gløden i øynene hennes.

Kunstig intelligens AI/KI nå er en del av Photoshop og her gjelder det å holde tunga rett i munnen og vite når man kan bruke disse verktøyene og når man ikke kan. Det hele handler jo om etikk og åpenhet. Bildet mitt av Karoline er et Fine Art kunstportrett og i redigeringen av slike bilder tenker jeg det er lov å bruke alle tilgjengelige teknikker. Kunstig intelligens forenkler arbeidsprosessen vår betydelig og jeg brukte Generative Fill til å skape flere syriner for slik å gi bildet et enda rikere uttrykk. Jeg fjernet også den grønne grenen som var foran Karoline, fylte på håret hennes og lagde et nytt erme på kjolen hennes. Fargene i et Fine Art portrett er avgjørende og noe jeg ferdigstiller på slutten av redigeringsprosessen. Her brukte jeg lag som Hue/Saturation, Color Balance, Photo Filter, Black & White, Gradient Map og Selective Color. Og aller sist skarpet jeg bildet opp med en kantoppskarping. Redigering av et Fine Art kunstportretter tar mye tid, tid jeg syns er vel anvendt da det gjør en stor forskjell. Og det er denne forskjellen som skiller et fint portrett fra et Fine Art kunstportrett!

Jeg tilbyr 1-1 kurs i fotografering og redigering og det kan du lese mer om her. Vil du se flere av mine kunstportretter eller ønsker å bestille Fine Art fotografering klikker du her.