MENU

Årets portrett, VM, Kihnu, stipend & kurs

2017 – et helt spesielt år som fotograf

Når vi runder nytt år tar jeg alltid en lite oppsummering om hva jeg har brukt tiden til i året som gikk. I år er jeg litt på etterskudd, men bedre sent enn aldri så her er en slags kavalkade i kronologisk rekkefølge og med et utvalg favorittbilder og noen små betraktninger. For 2017 ble jo et helt spesielt år for meg som fotograf. Mitt Fine Art portrett av Ida Kirstine ble kåret til Årets portrett i Landskonkurransen, var med i VM i fotografi, hadde to fantastiske turer til Kihnu og fikk forfatterstipend for prosjektet mitt, holdt mange fotokurs og fikk flotte fotojobber fra de aller beste og hyggeligste oppdragsgiverne!

2017 startet på den lille estiske øya Kihnu hvor jeg feiret nyttår og fortsatte mitt prosjekt ‘Big heart, strong hands’ om de fantastiske, gamle kvinnene og den fargerike kulturen som jeg har jobbet med de siste 10 årene.

Jeg hadde igjen gleden av å fotografere artisten med den nydelige stemmen Mona-Lisa Lieng i vakkert vinterlandskap med rim på trærne og snøfnugg i luften.

Det ble produkt-fotografering av vakre pledd og puter av beste kvalitet, inspirert av norsk natur og tradisjon fra firmaet Madel Products.

Og ikke minst ble det ett-års-fotografering av barnebarnet vårt; verdens aller beste Jacob!

Under Fotografi 2017 i mars mottok jeg to høythengende priser i Norges Fotografforbunds landskonkurranse – en sølvmedalje og en bronsemedalje. Bildet mitt av vakre Ida Kristine ble også kåret til Årets portrett og sendte meg til World Photographic Cup 2018 – verdensmesterskapet i fotografi som deltaker på det norske landslaget 2018.

Jeg tok også et av mine aller beste valg som fotograf – leverte inn alt mitt fotoutstyr og gikk over til Nikon. Ikke bare ble det nytt utstyr, det ble også et utstyr som leverer den aller beste kvaliteten! Jeg har fått uvurdelig hjelp og støtte av superflinke fotograf og Nikon-ambassadør Frøydis Geithus og av dyktige Vegar Berg som er Key Account Manager Pro Norge og ikke minst – jeg har også blitt lærer for Nikon School Norge. Dette er virkelig full pott! Her er et av mine første Nikon-bilder tatt med D5 og 105mm 1,4. Bildet heter ‘Isak i eventyrskogen’. Love my dog and my Nikon!

Som vanlig har jeg også holdt flere fotokurs – både i Adobe Lightroom Classic og portrettfotografering. Over er to bilder fra portrettkurset mitt i april og som jeg likte så godt at jeg valgte å gi dem Fine Art redigering med mange lag toneringer og forskjellige teksturer i Photoshop. Dette er teknikker jeg har utviklet over tid og som jeg har stor glede av å jobbe med. Kunstnerisk utvikling er så viktig i faget mitt og i Photoshop er det enormt mange muligheter!

Denne våren har jeg også hatt gleden av å fotografere mange flotte konfirmanter. Superhyggelig når familien kommer tilbake med nestemann som både er tilfelle med Einar og konfirmantene nedenfor. At Einars familie attpå til hadde fått nydelige Wilma kongepuddel etter møtet med vår Isak var jo ekstra stas da!

Når det er sommerkveld med vakkert lys, ja da må jeg jo bare ut å dyrke hobbyen min som også er fotografering! For i en travel hverdag som fotograf blir det ikke så mye tid til å ligge med nesa ned i grøfta på jakt etter små mirakler og streif av lys. Over er to bilder fra i sommer tatt på enga rett nedenfor hytta. Et gammelt pledd som påkledning fungerte fint syns jeg – det er noe med disse tekstilene som alltid har vært der og som nå fikk en ny funksjon.

I juli/august var vi igjen tilbake på Kihnu for å jobbe mer med bokprosjektet mitt. Det ble fort klart for meg at jeg nå hadde tatt bildene jeg trengte for å lage den boken jeg ønsker å lage så mye av tiden ble brukt til å samle historiene fra de kvinnene jeg kjenner best og som fortsatt er her. For av de ca 35 kvinnene jeg har fotografert er nå langt over halvparten borte. Dette er vemodig og tøft for jeg blir jo så glad i dem som jeg fotograferer. Og da ikke minst disse arbeidsomme, gamle kulturbærerne med de varme hjertene og de store hendene!

Etter turen sendte jeg søknad til Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og gleden sto i taket da jeg rett før jul fikk vite at jeg har fått forfatterstipend! Så nå jobber jeg jevnt og trutt med boken med utgivelse forhåpentligvis til høsten. Send meg gjerne en mail til ah@annehelenenegjelstad.com hvis du vil stå på listen min for å motta informasjon når boken har kommet.

Jeg er så glad for det gode samarbeidet jeg har med den dyktige designeren Sidsel J. Høivik! Som mange vet har jeg fotografert hennes to bøker Lekre masker og lekne sting og Vakker strikk til alle årstider utgitt på Gyldendal i 2013 og 2105. Som designer gjennom 25 år og med strikk som spesiale er det jo ekstra fint å kombinere denne kunnskapen med mitt virke som fotograf. Vil du ta en titt på andre av Sidsel sine flotte modeller klikker du her.

Høsten er også tiden for konfirmanter og jeg hadde mange flotte, unge mennesker foran linsen min. Og slik ser det ut på jordet rett nedenfor studiodøren min – vakkert ikke sant? Den perfekte location for vakre utebilder året rundt!

Flere koselige barnefotograferinger har jeg også hatt og bildene ovenfor henger nå flott innrammet og i stort format på stueveggen hjemme hos familien. Det er så utrolig fint når foreldrene velger de annerledes, mer poetiske bildene!

Grunnet etterspørsel arrangerte jeg for første gang to portrettkurs denne høsten. Jeg liker så innmari godt å holde disse kursene og ikke minst å dele alle mine kunnskaper med andre. Det er i det hele tatt det som er så fint i fotoverden – så mange talenter som raust deler med oss andre! Bildet over redigerte jeg på Photoshopkurset mitt nå i januar. Klikk her for å se bildet før og etter redigering.

Det var høst og hytta skulle stenges for vinteren. Nede ved sjøen tittet noen små erteblomster opp mellom tørre blader og blomster. Lyset var perfekt og jeg er så glad for dette bildet som jeg syns ble magisk vakkert i sin enkelhet.

De siste årene har jeg hatt et givende og nært samarbeide med Alien Skin Software som leverer et av markedets beste redigeringsprogrammer, både som stand-alone og som plug-in til Adobe Photoshop og Lightroom. Exposure X3 er en avansert, rask og non-destruktiv rå-konverter som jeg bruker til til tonering av bildene mine. Mitt Fine Art portrett av vakre Johanne ovenfor finner du på nettsiden deres sammen med bilder fra ledende fotografer som Sue Bryce. Dette er stas og virkelig en stor anerkjennelse!

I året som gikk hadde jeg også gleden av å fotografere den anerkjente komponisten Åse Hedstrøm i forbindelse med lansering av hennes nye hjemmeside. Noen av bildene vi tok i studio fikk Fine Art redigering og rett utenfor studiodøra tok vi stemningsfulle bilder i frostet landskap med vakkert lys gjennom trærne.

Årets siste jobb var å fotografere noen flere vakre strikkeplagg fra dyktige Sidsel J. Høivik. Vi fikk snø og magisk tåke på jordet akkurat slik som vi ønsket oss. Og vakre Stine stilte velvillig opp igjen som modell selv om det var midt i juleferien til en flittig student!

Stine og jeg hadde også vår egen fotodag hvor vi fikk tatt noen vakre bilder og eksperimentert med både lyssettinger, bakgrunner og fotografering gjennom krystaller og inn i det store, vakre speilet jeg har i studio. Dette bildet måtte selvsagt også få Fine Art redigering med flotte teksturer og vakre toneringer.

Jeg syns dette bildet setter et fint punktum for 2017 – et helt spesielt år for meg som fotograf. Tusen hjertelig takk til deg som tok deg tid og leste hele bloggposten min – jeg vet godt den er lang. Og med dette setter jeg strek og ønsker deg det aller beste for 2018!