BIG HEART, STRONG HANDS

ET PORTRETT AV DE GAMLE KVINNENE PÅ ØYENE KIHNU OG MANIJA; ESTLAND

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00122

Siden 2008 har jeg portrettert de eldre kvinnene, deres liv og fargerike kultur på de estiske øyene Kihnu og Manija. Kihnu er en liten øy langt ut i havgapet i Østersjøen. Her har en unik kultur utviklet seg siden øya ble permanent befolket på 1500-tallet. Øya har tilhørt både Danmark, Polen-Litauen, Sverige og Russland og vært en del av Sovjetunionen. Samfunnet har vært avsondret fra omverden, samtidig som det har vært hyppig kontakt med verden utenfor. For Kihnus menn har alltid vært sjømenn og fiskere, og impulsene de brakte med seg utviklet og forsterket kulturen.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00119

Bittelille Manija er en av de minste bebodde estiske øyene. Hit måtte 26 familier flytte i 1933 da det ikke var nok mat til alle på Kihnu hvor de kom fra. Da den store depresjonen rammet verden, rammet den også her i Østersjøen. Da ble det viktig å bevare kulturen, og på Manija er i dag om mulig enda sterkere Kihnu-kultur enn på selve Kihnu. Nå bor det bare ca 25 eldre mennesker igjen her, alle de unge har reist til fastlandet. Her er link til artikkelen jeg skrev for A-magasinet om livet for de gamle som er igjen på Manija.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00123

Invitert av Kihnu Museum åpnet min separatutstilling der i april 2012. Utstillingen som bl.a. var støttet av Unesco og det estiske kulturdepartementet turnerer fortsatt i Estland. På fem år er den vist 15 steder, også i nasjonalmuseet i Tartu og i vandrehallen i parlamentet i Tallinn. En serie portretter av tre gamle kvinner fra prosjektet ble tildelt gull i Gullsnitt 2010, kategori Eget Arbeid. Og i mai 2014 ble jeg invitert til Beijing da to av bildene mine fra serien var en del av utstillingen ‘Intangible Cultural Heritage’ i Kinas nasjonale kunstmuseum. Det var en fantastisk opplevelse!

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00124Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00128Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00127Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_Beijing_00126

Samfunnet på Kihnu og Manija er lukket. Folk ønsker det slik. De er beskjedne og ønsker å leve sitt enkle liv, uten innblanding fra omverden. Jeg er privilegert som har fått lov til å lære kulturen å kjenne på nært hold og jeg har fått mange gode venner her. For dette er jeg dypt takknemlig!

Det var naturlig for meg å konsentrere meg om de eldre kvinnene. De er fargerike og frodige, og ansiktene deres med linjer som tydelig bærer preg av levd liv er interessante og levende. Samfunnet er under utvikling, og de eldre kvinnene representerer en kultur og et levesett som holder på å forsvinne tross sterk forankring i tradisjoner. Derfor er dokumentasjon av denne kulturen svært viktig, og Kihnu Cultural Space står nå på Unescos liste over muntlig og immateriell verdensarv.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00129Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00125

Kvinnenes posisjon i samfunnet er da også svært spesiell. Her er et slags matriarki og robuste kvinner med digre arbeidsnever som er vant til å jobbe hardt og mye – nesten som den gamle, norske fiskerbonden. Kvinnene gjør det aller meste; det være seg husarbeid, oppdra barn, pløye jorda, kjøre traktor, stelle buskapen, lage sine egne klær og produsere håndverk for salg til turister. Påkledningen er både tradisjonell og levende, med lokal symbolikk vevd inn i striper og fargebruk, og en kvinnes rikdom måles i hvor mange skjørt hun har i utstyrskisten sin. Håndverksmessig kvalitet verdsettes og fremelskes, noe kvinnene lært av sine mødre og bestemødre.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00131Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00118

Mennene er mye borte fra hjemmet. Det er til tider mye å takle for et menneske. Her er det helt normalt. Ingen stiller spørsmål ved det. Man gjør det man må. Slik får man stort hjerte og sterke hender. Da jeg skjønte sammenhengen fikk prosjektet mitt endelig tittel; Big heart, strong hands – a meeting with the older women and culture on Kihnu & Manija islands; Estonia.

Anne_Helene_Gjelstad_www.annehelenegjelstad.com_fotograf_Bærum_Kihnu_Manija_00120
Be-Inspired-Photography-Podcast-Anne-Helene-Gjelstad

Ønsker du å se flere bilder fra serien min om disse fantastiske kvinnene finner du galleriet på nettsiden min her. På nettsiden min finner du også informasjon om kursene jeg holder og ellers et bredt utvalg favorittbilder fra mine forskjellige oppdrag.

Til sist: Jeg er ydmyk og stolt gjest på ‘Be Inspired Photography Podcast’ hos Seamless i Irland som leverer masse bra utstyr til oss fotografer. På nettsiden deres ligger interessante intervjuer med mange av vår tids mest anerkjente fotografer. Vil du høre min Podcast hvor jeg bl.a. snakker om Kihnu-prosjektet kan du klikke her. Veldig hyggelig om du også klikker på ‘liker’ nederst på siden deres og gjerne også her på bloggen og med dette bidrar til å spre historien om de vakre, gamle kvinnene og kulturen deres videre!

 

Del på Facebook|Tweet post|Send til en venn|83,101,110,100,32,109,101,103,32,101,110,32,101,45,109,97,105,108liam-e ne gem dneS