MENU

Virkelighet eller retusjert reklame

Den nye loven om merking av retusjert reklame har snudd vår hverdag som fotografer opp ned og her kommer en oppfølger til min forrige bloggpost om Retusj og kroppspress. For slik loven fortolkes innebærer det at vi fotografer må merke alle bilder med mennesker som vi deler på nettet som retusjerte. For bare ved å gjøre om et bilde tatt i rå-format til jpg så endres det automatisk. Og da våre nettsider og våre sosiale medier kan fungere som markedsføring for oss, skal altså bildene våre merkes. Det innebærer at profilbilder av våre politikere må merkes da disse også kan fungere som markedsføring av partiene, og at alle dokumentariske bilder også må merkes da de kan være markedsføring av fotografen. Er dette virkelig gjennomtenkt av lovgivende myndighet? Vil merking av absolutt alle bilder synliggjøre bilder som er sterkt retusjerte og manipulerte? Jeg tror ikke det, snarere tvert imot og loven slik den er skrevet og fortolkes fremstår som skivebom og et slett lovarbeide.

Selv arbeider jeg innenfor mange sjangre portrettfotografi. Jeg arbeider dokumentarisk og dette innbærer minimal etterbehandling, slik også pressefotografene gjør med sine bilder og som tilsvarer hva man gjør i det tradisjonelle mørkerommet. Når jeg fotograferer barn og ungdom og tar profilbilder for nærlingsliv og private, er målet mitt at personen skal se ut som seg selv på en god dag. Dette innebærer enkel redigering, gjerne også av bakgrunnen som er en viktig del av et bilde, og kanskje litt retusj av hud om oppdragsgiver ønsker. Og når jeg skaper Fine Art portretter spiller det kunstneriske uttrykket en vesentlig rolle. Den omfattende redigeringsprosessen kan sammenlignes med et portrettmaleri da arbeidsmetoden er mye av den samme, selv om den foregår i timesvis med lag på lag med justeringer i Photoshop.

Min nettside er min portfolio og det er her jeg viser frem det beste av mitt arbeid, det jeg er mest stolt av og de bildene som betyr mest for meg. At samtlige bilder på min nettside, hvis de var publisert etter 1. juli, skulle merkes med en skjemmende logo hvor det står retusjert person reklame er høl i hue. Merket sier at alle mine bilder, uansett sjanger og mengde etterbehandling viser en fortegnet virkelighet, at mine dokumentariske bilder fra Estland og Mexico ikke er sannferdige bare fordi de må fremkalles. Når man jobber dokumentarisk leverer man troverdighet og manipulerer ikke bilder. Og når man jobber med Fine Art portretter er det jo nettopp det kunstneriske uttrykket og ikke en gjengivelse av virkeligheten som er det essensielle.

Eksemplet under viser hva som skjer når kameraet er stilt inn så det tar bilder i både jpg og rå-format samtidig. Bildet er overeksponert med hensikt for å vise hva som ligger av informasjon i en rå-fil. Jpg-versjonen til venstre er rett fra kamera. Fremkallingen av rå-filen til høyre har jeg gjort på den enkleste måten. En klikk på auto i Lightroom har hentet frem eksisterende detaljer i filen. Jpg-filen er helt ubrukelig da alle detaljene er borte, men bildet kan altså publiseres uten stempel. Rå-filen derimot med alle data inntakt må merkes retusjert person reklame når bildet er fremkalt i en rå-konverter om det deles. Alle profesjonelle fotografer tar bilder i rå-format nettopp fordi filene inneholder alle data slik at vi kan fremkalle bildene våre på best mulig måte og levere de fineste bildene til kundene og prosjektene våre. Fremkalling av digitale bilder er på ingen måte retusj og begrepene må ryddes opp i snarest. Forstå denne loven den som kan…

 

Bildet under av gamle Pulli Anni og hunden hennes Suli er tatt på den estiske øya Kihnu i juni 2010 i sterk sol og dermed harde skygger. Dette er et dokumentarisk bilde, tatt i forbindelse med mitt prosjekt Big Heart, Strong Hands og er fremkalt i henhold til pressestandard. En klikk på auto i Lightroom, en minimal demping av grønnfargen som da poppet opp samt litt ekstra løft av skyggene. Slik fikk jeg frem detaljene på både Anni og Suli og den røkte fisken i plastposen på låveveggen. Hvorfor i alle dager skal fremkallingen av rå-filen som viser en sannere virkelighet slik øyet så det merkes retusjert person reklame?

 

Under er et Fine Art portrett, tatt på et av mine fotokurs. Jeg definerer begrepet slik: Et Fine Art portrett er et stemningsfullt portrett hvor det kunstneriske uttrykket og fotografens perfeksjon spiller en vesentlig rolle. Bildet skapes gjennom to prosesser. Først fotograferingen og deretter den kunstneriske redigeringen. Etter en grunnleggende redigering bygges bildet opp lag for lag med toneringer, teksturer og andre elementer slik at det får sitt unike uttrykk, ofte inspirert av de klassiske malerne. Her kommer den enkelte fotografs kreative visjoner, særpreg og arbeidsmetoder inn.

Å merke kunstbilder med retusjert person reklame vil ikke bidra til lovens formål som er å minske kroppspress blant unge. Merkingen er meningsløs og vil rett og slett bare ødelegge kunstverkene. Vi er mange som ser frem at Forbrukertilsynet nå tar tak forståelsen av loven sammen med bransjen. Grensedragningen må håndteres så formålet med loven oppnås uten at det ødelegger næringen vår. For når alt blir like gyldig så blir alt likegyldig!