MENU

Leah og kaninen – Lightroom & Photoshop

Jeg digger workshops, både å holde mine egne og å være deltaker på kurs hos andre dyktige, inspirerende fotografer og retusjører. Det å være sammen med likesinnede og det å lære noe nytt er noe av det fineste jeg vet! Og jeg har vært så utrolig heldig å få lære av noen av vår tids fremste fotografer. Forrige helg tilbrakte jeg på workshop med russiske Elena Shumilova, viden kjent for sin særegne, narrative stil og vakre barnebilder. Workshopen var arrangert av Bildeveven ved Mona og Maria som sørget for et supert opplegg. Bildet av uttrykksfulle Leah og kaninen har jeg et eget forhold til. Det ble tatt mange tilsvarende bilder av de andre deltakerene på workshopen, og det var derfor viktig for meg å gjøre bildet helt til mitt eget. Jeg har brukt mye tid på redigeringen og her er litt om prosessen min.

Ovenfor er originalbildet rett fra kamera. Bildet har jeg tatt med Nikon D850 og min favorittlinse som er Nikkor linse 105mm f1,4 på f1,8 med ISO 100 og lukker på 1/320 sek. Jeg likte uttrykket til Leah særlig godt på dette bildet og hun holder også den vakre kaninen sin så fint. Plasseringen i bildet er derimot ikke så bra, og det er jo noe som lett skjer på en workshop hvor man ikke helt har kontroll over ståsted og regi. Da er det godt å kunne Photoshop slik at man kan endre på komposisjonen og slik skape mer harmoniske omgivelser.

Etter noen små justeringer i Adobe Lightroom Classic åpnet jeg bildet i Adobe Photoshop CC. Jeg flyttet Leah til venstre og skapte en helt ny bakgrunn på høyre side. Her satte jeg inn deler av samme bilde og jeg brukte patch tool og clone tool til å skape flere detaljer og små elementer. Jeg kloner stort sett på blanke/tomme lag med ganske lav flow og bygger bildet opp trinn for trinn. Bildet til venstre er det redigerte bildet, før jeg begynte å jobbe med fargene og finjustering av detaljer og elementer.

Toneringer og fargeharmonier er viktige deler av et bilde. Jeg bruker de fleste justeringslagene i Photoshop som Curves, Levels, Color Balance, Hue/Saturation, Selective Color og Photofilter – alt finjustert med masker og med varierende opacity. Jeg har også brukt tonerings-panelet Infinite Color som den internasjonalt anerkjente retusjøren Pratik Naik står bak. Jeg har også vært så heldig å få lære redigering direkte av Pratik. Til sist åpnet jeg bildet mitt i programmet Alien Skin Exposure og la på et lag med lav opacity av deres vakre film-preset. Exposure har alltid vært en viktig del av redigeringen min. De senere årene har jeg hatt et givende og nært samarbeide med Alien Skin Software, og er også representert på deres nettside side om side med den internasjonalt anerkjente fotografen Sue Bryce. Dette er en stor anerkjennelse!

Jeg var fornøyd med bildet og hadde satt strek. Men som mange vet er det uendelige muligheter med fargetoneringer i Photoshop. Og da målet mitt er å lære noe nytt innen foto hver dag, ja så måtte jeg også teste ut en ny teknikk jeg nettopp hadde lært. Her er noen eksempler på dette. Og nå er streken satt, tror jeg…

For å lese mer om bilderedigering klikk HER og for å lese om de forskjellige kursene jeg holder klikk HER